VELIKA AKCIJA

Njemačka policija otkrila detalje o hrvatskoj narkobandi: Komunicirali su na izrazito konspirativan način...

Švercali su stotine kilograma kokaina

Jerko Radić i Ante Varnica

 Slobodna Dalmacija/

Policija je jučer u suradnji s USKOK-om na splitskom području razbila veliku skupinu koju, kako je kratko priopćio USKOK, sumnjiči da su u okviru zločinačkog udruženja počinili kaznena djela iz oblasti kriminaliteta droga. Obuhvaćeno je ukupno 19 hrvatskih državljana, od kojih su neki već u istražnom zatvoru, zbog sumnje u krijumčarenje tona kokaina i marihuane. USKOK je izvijestio da se akcija provodi i u koordinaciji s Generalnim državnim odvjetništvom Frankfurt na Majni iz Savezne Republike Njemačke. Podsjetimo, glavne mete istražitelja bile su poznate osobe iz splitskog krim miljea poput Jerka Radića i Ante Varnice, ali primjerice i Tomislava Malenice koji je živio i operirao upravo na području Frankfurta.

O ovoj su akciji zajedničko priopćenje izdali i Generalno državno odvjetništvo iz Frankfurta te Ured savezne kriminalističke policije Njemačke (BKA).

Kako navode, jučer su njihovi istražitelji izvršili brojna uhićenja i pretrese u Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Baden-Württembergu u odnosu na osobe osumnjičene kao pripadnike organizirane bande krijumčara velikih količina narkotika.

"Mjere su bile usmjerene na one osobe za koje se sumnja da su uključene u međunarodnu mrežu za koju se smatra da je početkom 2020. godine udružila snage za distribuciju kokaina u količinama od više stotina kilograma u području Rajne-Majne i pograničnim dijelovima susjednih europskih država.

Operativne mjere provedene su u uskoj suradnji s Uredom za suzbijanje organiziranog kriminala u Splitu/Hrvatska i hrvatskim policijskim tijelima, koji provode paralelne istrage protiv osumnjičene skupine počinitelja", navodi se u priopćenju.

Pod vodstvom BKA u Njemačkoj je u akciji angažirano više od 300 policijskih službenika savezne policije, uključujući i specijalce, te odjel za carinske istrage i pokrajinsku policiju Hessena, Rhineland-Pfalza i Baden-Württemberga.

"U zajedničkoj akciji, koja je uključivala i operativne mjere u Hrvatskoj i Poljskoj, pretraženo je 30-ak nekretnina u zemlji i inozemstvu te je realizirano osam tjeralica, od čega šest u Njemačkoj. Osumnjičenici su stari od 31 do 65 godina, a radi se o hrvatskim, srpskim, bugarskim, sjevernomakedonskim, crnogorskim, ruskim, austrijskim, iračkim, njemačko-marokanskim i njemačkim državljanima", navode njemački istražitelji napominjući da se istraga temelji na analizi komunikacije koju su osumnjičenici vodili na izrazito konspirativan način - putem kripto provajdera SkyECC.

Nijemci su opisali kako su osumnjičenici tijekom 2020. kupili nekoliko stotina kilograma kokaina od veletrgovaca u sjevernoj Njemačkoj i regiji Beneluxa te ga distribuirali prvenstveno u području Rajne-Majne i susjednih europskih zemalja. U tu svrhu navodno su koristili mrežu vozača kurira i upravitelja "bunkera". Vozila koja su koristili kuriri bila su opremljena profesionalno izrađenim skrovištima za krijumčarenje. Kokain za preprodaju i ostvarenu zaradu u gotovini, sumnja se, pohranjivali su u nekoliko "bunker stanova" na području Frankfurta. Trgovinu narkoticima nastavili su i ove godine.

"Dana 19. rujna 2023., kurir koji je pripadao skupini uhićen je tijekom carinske kontrole dok se vraćao iz Belgije. U pretresu 30-ak objekata u zemlji i inozemstvu zaplijenjeni su brojni elektronički nosači podataka i dokumenata. Nekoliko motornih vozila za koja se sumnja da su skrivala profesionalnu krijumčarenu robu odvedena su u policijske postaje na daljnji pregled", ističu njemački istražitelji dodajući da se u sklopu provedenih mjera provodi i blokada imovine kako bi se osigurala protupravna imovinska korist u iznosu od 1,6 milijuna eura.

Iznijeli su i zanimljiv podatak o broju državnih odvjetnika u Frankfurtu uključenih u ovaj slučaj. Kako navode, u grupu osnovanu još u travnju 2000. godine, što aktivno što kao "interventna rezerva", bilo je uključeno ukupno deset državnih tužitelja predvođenih višim državnim odvjetnikom kao voditeljem odjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:27