GROBLJE ZAPALJENIH AUTA

'NE MOGU VJEROVATI DA TO IMA VEZE S NAŠIM RODITELJIMA!' Buktinja u Maksimiru krenula je od T-Roca koji koriste kćerke našeg uglednog poduzetnika

 
 CROPIX

Što je ovo? Groblje zapaljenih automobila. Navečer ostaviš auto, ujutro te dočeka olupina - rečenica je koju su s nevjericom, kao mantru, ponavljali zatečeni prolaznici Albrechtove ulice u Zagrebu jučer prijepodne.

Buđenje uz detonacije

Iza stanovnika Maksimira, onih koji žive uz samu osnovnu školu, gdje se dogodio piromanski čin nepoznatog počinitelja, buđenje je praćeno detonacijama. Počelo je oko 4.40 sati ujutro. Posljedica buktinje je čak devet izgorenih automobila parkiranih u dva reda, a prema prvim informacijama, u svakom redu jedno je vozilo zapaljeno i vatra se brzinom munje proširila na okolna vozila. Vatrogasci su u manje od sedam minuta od poziva u pomoć ugasili vatrenu stihiju, a pričinjena šteta je ogromna.

Među namjerno zapaljenim automobilima je terenac VW T-Roc osječkih tablica u vlasništvu UniCredit leasinga koji koristi osječka tvrtka Fermopromet u vlasništvu uglednog poduzetnika H. K., koji je, pak, vozilo ustupio na korištenje svojim trima kćerkama u Zagrebu.

- Ne mogu vjerovati u ovo što vidim. Zajedno s još dvije sestre koristim očev T-Roc star samo pola godine. Mi smo iz Osijeka, ali sve tri u Zagrebu studiramo ekonomiju. O požaru nismo imale pojma dok nas teta nije obavijestila jer sam auto večer prije parkirala na tom parkiralištu zato što kod moje zgrade nije bilo mjesta. Kad sam došla do parkirališta vidjeti što se dogodilo, auto nisam ni prepoznala sa stražnje strane. Pobijelio je. No, onda sam sprijeda vidjela tablice i ražalostila se.

Roditelji su zgroženi i zabrinuti. Na putu su prema Zagrebu. Živimo mirno. Nemamo neprijatelje, nikom se nismo zamjerili, ni s kim nismo u zavadi. A naši dečki? To me je i policija pitala, ali i s njima smo u dobrim odnosima - ispričala je za Jutarnji list vidljivo šokirana Julia K., jedna od triju kćeri osječkog poduzetnika te unuka bivšeg generalnog direktora Belja. Uvjerena je, kao i većina ostalih vlasnika vozila, da palež nema veze s njima, odnosno njihovim obiteljima i poslovanjem, nego da je u pitanju potez “poremećenog uma koji je ciljano htio napakostiti bilo kome, a možda i tako zametnuti tragove provale”.

Totalna šteta

- U vozilu ne ostavljam ništa vrijedno, upravo zbog toga da ne bude mamac provalnicima. Ne znam je li prije toga bio pokušaj provale. Čekam rezultate policijskog očevida. Vozilo je osigurano, ima kasko. Šteta? Totalka. I vlasnica VW Pola koja se parkirala do mojeg auta je zgrožena. Oznaka broj 1, koju su policajci stavili između njezina i mojeg auta, znači da je s tog mjesta krenuo požar. Vjerujem u brzo rješavanje slučaja - zaključila je kći vlasnika VW T-Roca. Druga osoba koja je s nevjericom promatrala očevid bila je vlasnica izgorenog VW Pola koja je za požar, kako nam je rekla, doznala ujutro, idući na posao u zdravstvenu ustanovu.

U drugom redu, pak, buktinja je krenula od Audija A4 u vlasništvu P. M. (67).

Vidjeli dvije vatre

Dok se čeka završetak očevida i pokušava složiti mozaik piromanskog čina, susjedi s nevjericom opisuju kako im je izgledalo buđenje.

- Najednom se začuo prasak. Snažna detonacija. Uslijedilo ih je još nekoliko. Valjda su i gume na vozilima počele pucati. U daljini su se vidjele dvije vatre. Mislili smo da opet gore kontejneri za smeće, no kad su došli vatrogasci, ubrzo se kvartom pročulo o paleži hrpe auta. Inače smo miran dio grada, no ovo je, zacijelo, netko bolesnog uma odlučio napraviti. Ako netko vozi dobar auto, zar mu se mora zavidjeti? Zašto nisu prvi zapaljeni oni stariji, stare krame, kako ih mi zovemo - pita se jedan susjed.

Inače, na mjestu očevida policajci su prikupljali dokaze. Dok su dizali vozila na kran i odvozili ih na vještačenje, ekipa za očevid je s tla sjekiricom odvajala nagorene ostatke. Na tlu ispod stražnjeg desnog kotača bila je natopljena veća količina kartona i papira koji su potom zapaljeni. Na Audiju je prvo razbijeno stražnje staklo, najvjerojatnije Molotovljevim koktelom, a potom zapaljen stražnji dio.

Zapaljeno pet auta, policija još uvijek traga za piromanima

U proteklih tjedan dana na zagrebačkom su se području zaredali požari vozila, a policija za nepoznatim piromanima još uvijek traga. Tako je prošle srijede navečer na raskrižju Prisavlja i Rugvičke ulice, ispred restorana, zapaljen Mercedes GLE 350D njemačkih tablica u vlasništvu Želimira Kastelana, kontroverznog vlasnika Rezidencije Kastelan, doma za stare i nemoćne.

Nepoznata osoba mu je, dok je bio u restoranu s ekipom, na prednji poklopac motora stavila zapaljivi predmet pa se vatra proširila na prednji dio auta. Kako bi pomogao u istrazi, Kastelan je ponudio 100.000 kuna za korisne informacije o piromanu. Burno je bilo i 12. studenoga u 2.50 sati u Branimirovoj ulici u Dubravi, točnije kod željezničke postaje Trnava gdje je zapaljen teretni automobil Iveco Daily tvrtke Tvinki usluge. Očevid je pokazao da je uzrok otvoreni plamen, a šteta je 65.000 kuna. (H. K. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 23:57