BESRAMNO

Nasilni načelnik istukao konobaricu i vlasnicu kafića: Umjesto ostavke, pogledajte što ovih dana radi!

Načelnik Severina Žarko Žgela izjavio je da nije kriv i da je bio izazvan

Napad u Severinu

 Mojportal.hr

Nakon nasilja nad ženom, snimljenog na nadzornoj kameri, Žarko Žgela i dalje je načelnik općine Severin, a nekoliko tjedana nakon što je istukao vlasnicu kafića Ivu Milku Kramarić došao na dodjelu europskog novca ženama. I to istog tjedna kada je za to kazneno optužen. Prvi put od objave snimke Žgela je odlučio progovoriti, piše Danas.hr.

Davio je i premlatio vlasnicu lokalnog kafića, no tek nakon mjesec dana i zgražanja javnosti podignuta je optužnica zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja. Žgela do sada nije istupao, a sada je progovorio za RTL Direkt.

Na radom mjestu nije bio pa su ga zvali na mobitel, a izjavio je da nije kriv i da je bio izazvan. Upitan misli li da bi trebali dati ostavku zbog snimke, Žgela je odgovorio protupitanjem zašto bi on dao ostavku.

Novinar je potom rekao da je istukao ženu pred kamerom. "Ona je mene udarila, nisam ja nju! Onda sam kasnije ja nju", rekao je na to načelnik Severina.

Upitan smatra li nakon svega da bi bilo moralno da podnese ostavku, Žgela je odgovorio: "Ah, ne!".

"A žena smije mene tuči?"

Ne samo da nije dao ostavku nego normalno radi svoj posao kao da se ništa nije dogodilo. I ne da ne pomišlja na ostavku, nego je isti tjedan kada je kazneno optužen za nasilje nad ženama, došao na dodjelu sredstava za zapošljavanje ženama u sklopu programa Zaželi. Vlasnica kafića koju je pretukao je zgrožena.

"Normalno da me vrijeđa, to nije normalno. Mislim, kud je otišla naša država, on je još i dalje na tom mjestu. Mislim, to mi nije jasno. I dodjeljuje nagrade. I to ženama", kaže napadnuta vlasnica kafića Iva Milka Kramarić.

Ni u tome prozvani načelnik ne vidi ništa sporno.

image

Žarko Žgela i Iva Milka Kramarić, vlasnica kafića

Facebook, Bjelovar.live

Upitan je li to dobar primjer da dodjeljuje ženama nagrade, Žgela je ponovno odgovorio protupitanjem, rekavši: "Zašto ne?".

Na opasku novinara da se to događa u vrijeme dok je osvjedočeno tukao žene i dok je podignuta optužnica, Žgela je upitao: "Pa žena smije mene tući?".

Novinar Direkta potom je konstatirao da se na snimci vidi samo da je on nju tukao. "Nije točno!", odgovorio je Žgela.

- Zaželi je program zapošljavanja žena koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Vodi ga Ministarstvo rada i poruka da na dodjeli sudjeluje nasilnik, koji je pred cijelom javnosti premlatio ženu, je zastrašujuća, rekla je Sanja Sarnavka.

‘Zastrašujuća poruka‘

"Poruka je strašna. Prvo da ti nemaš toliko samokritičnosti da shvatiš da nije u redu. S druge strane ministarstvo u kojem prevladavaju žene. Ja mislim da se ministar definitivno treba ispričati i vidjeti tko dodjeljuje te ugovore o radu", ističe aktivistica za ženska prava.

Kako je moguće da ženama sredstva dodjeljuje čovjek koji ih mlati i davi, Direkt je pokušao doznati u Ministarstvu rada. Poslali su im upit i tražili odgovor, ali za Direkt, kako piše Danas.hr, nisu imali vremena.

Pred kamere nisu htjeli, ali su u pisanom odgovoru naknadno objasnili da nisu sudjelovali u dodjeli niti organizirali konferenciju. Kažu da osuđuju nasilje.

"Vidimo da nitko ne daje u Hrvatskoj ostavke. To je, možeš napraviti štogod ti padne napamet, ako se tebi ne da ići, ako ti se baš sviđa na toj poziciji, niti te tko proziva niti je to nešto što je problematično", kaže Sarnavka.

Nakon bolničkog liječenja gospođa Kramarić uskoro se vraća na posao. I dalje se ne osjeća dobro, loše spava, a novinarskoj ekipi je pokazala i da je na društvenim mrežama vrijeđaju prijatelji načelnika koji su sudjelovali u napadu.

"1.9. bi trebala ovdje početi raditi, ne znam kako ću. Prva smjena još nekako, ali bojim se navečer sama ostati tu. Dosta je mračno i jednostavno parking je velik i strah me", rekla je Kramarić, kako donosi Danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:56