KAOS U PETRINJSKOJ

Najsretniji dan u životu zagrebačkog odvjetnika: ‘Sjednem u Mercedes, stisnem gas, a kad ono...‘

Sreća u nesreći je da nitko nije ozlijeđen, a do pada skele, pretpostavlja se, došlo je jer nije bila dobro pričvršćena na samu zgradu

Pala skela u Petrinjskoj

 Cropix/

Velika građevinska skela na tri kata i dužine 20 metara, postavljena na zgradi policije u Petrinjskoj 30, urušila se u petak oko 12.45 sati na prometni trak i pritom oštetila jedno vozilo. Sreća u nesreći je da nitko nije ozlijeđen, a do pada skele, pretpostavlja se, došlo je jer nije bila dobro pričvršćena na samu zgradu pa je zbog jakog vjetra, koji je satima divljao metropolom, došlo do probijanja zraka kroz šuplje paravane.

Prvi čovjek zagrebačkih vatrogasaca Siniša Jembrih zamolio je građane da zaobilaze Petrinjsku jer će uklanjanje nestabilnih dijelova objekta potrajati, a zbog toga će morati dovesti i vozilo s kranom da bi se skela na siguran način uklonila.

- Pala su tri kata skele u dužini od oko 20 metara, a s obzirom na to da je polako padala, nekolicina radnika, koji su se ondje nalazili, uspjeli su kroz prozore ući u zgradu u kojoj u tom trenutku nije bilo drugih osoba - rekao je Jembrih.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Riječ je o zgradi nazvanoj po ugarskom plemiću Halper, staroj više od 120 godina, koja je nakon razornog zagrebačkog potresa krenula u cjelovitu konstrukcijsko-energetsku obnovu lanjskog svibnja. Radovi bi trebali trajati 22 mjeseca, a ujedno će se izvesti svi konzervatorski i restauratorski radovi jer je zgrada zaštićeno kulturno dobro.

Tragom informacije da skela nije bila dobro pričvršćena, o čemu će finalnu odluku dati inspektor zaštite na radu u suradnji s policijom nakon što se obavi očevid, kontaktirali smo tvrtku Mar d.o.o. čiji je podizvođač postavljao skelu.

- U suradnji s našim podizvođačem provodimo hitne interne istražne radnje kako bismo utvrdili točan uzrok pada skele. Čim prikupimo sve konkretne informacije, odmah ćemo izaći u javnost s detaljnim obrazloženjima - rekli su za Jutarnji iz tvrtke Mar.

Jedan od svjedoka pada skele, koji radi u blizini, užasnuo se kad je čuo buku koja je nastala dok se skela strovaljivala.

- Policija je odmah bila tu te su govorili prolaznicima da se maknu i da ne prolaze jer je vjetar i dalje puhao, a skela se njihala i urušavala kao da je od pijeska. Jedan muškarac je upitao nekoliko radnika koji su trčali preko ulice ima li koga ispod, na što mu je jedan odgovorio da nije siguran jer je jedan kolega stajao pokraj tog auta kad je počelo padati - rekao nam je sugovornik.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Jedan od ljudi koji su se pukom srećom izvukli živi i neozlijeđeni je odvjetnik Krunoslav Canjuga kojemu je skela pala na auto dok je vozio.

- Završilo mi je ročište i krenuo sam autom u Petrinjsku. Kada sam namjeravao dati gas, čitava skela mi je pala na haubu uz grozan tresak. Metalna konstrukcija zabila se u haubu, oko pola metra ispred vozačkog sjedala, probila je lim te se zaustavila tek u motoru. Da je bilo malo bliže, ubilo bi me - rekao nam je Canjuga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 08:45