HITNA OPERACIJA

Jutarnji doznaje: Nova velika akcija EU tužitelja, u središtu istrage poznata hrvatska tvrtka!

Pred upravom tvrtke viđena je i interventna policija

Zgrada tvrtke Mesna industrija Vajda; Na fotografiji: policijsko vozilo ispred zgrade
 

 Željko Hajdinjak/Cropix

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) provodi hitne dokazne radnje u više hrvatskih županija zbog sumnji na subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprava. Ove hitne dokazne radnje rezultat su kriminalističke istrage koju EPPO provodi u suradnji s Policijskom upravom međimurskom.

Navedene radnje provode se prema više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili subvencijske prijevare u vrijednosti više milijuna eura te krivotvorenje isprava, na štetu financijskih interesa Unije.

O daljnjim postupanjima u ovoj istrazi javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u središtu istrage je mesna industrija Vajda.

Opširnije o ovoj poznatoj hrvatskoj kompaniji pročitajte OVDJE

image

Zgrada tvrtke Mesna industrija Vajda

Željko Hajdinjak/Cropix
image

Zgrada tvrtke Mesna industrija Vajda; Na fotografiji: policijsko vozilo ispred zgrade

Željko Hajdinjak/Cropix

Nenad Risek, policijski službenik za odnose s javnošću Policijske uprave međimurske, Hini je potvrdio da je u tijeku akcija prema više osoba.

Na pitanje novinara je li u središtu istrage Mesna industrija Vajda, Risek je rekao da to ne može potvrditi.

„To ne mogu potvrditi, samo mogu reći da smo u akciji”, kazao je.

Pred Upravnom zgradom Vajde u Čakovcu je policijski kombi, a okupili su se i novinari.

Iz zgrade Uprave izašla je žena te je, ne predstavljajući se, rekla da trenutno nemaju nikakvih komentara niti mogu davati izjave.

Prema svjedočenju novinara, u Upravnu zgradu oko podneva ušle su tri službene osobe.

image

Interventna policija

Željko Hajdinjak/Cropix
image

Interventna policija

Željko Hajdinjak/Cropix
image

Interventna policija

Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

Martinović: Nemamo činjeničnih saznanja oko sumnji u subvencijsku prevaru u Vajdi

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović izjavio je u četvrtak da hrvatske vlasti nemaju činjeničnih saznanja vezano za sumnju u subvencijsku prevaru u tvrtki Vajda iz Čakovca, a o čemu hitne dokazne radnje provodi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu.

"U ovoj situaciji mi nemamo činjeničnih saznanja koja imaju tijela koja postupaju, podupiremo rad kao i naša državna odvjetništva, kao naše sudove, to su neovisna pravosudna tijela i u tom smislu Vlada nema na to nikakvog utjecaja", kazao je Marinović novinarima nakon sjednice Vlade.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu izvijestio je da provodi hitne dokazne radnje nad više hrvatskih državljana u više hrvatskih županija, zbog sumnji na subvencijsku prijevaru, u vrijednosti od više milijuna eura i krivotvorenje isprava. Prema pisanju medija, najnovija akcija EPPO-a usmjerena je na tvrtku Vajda iz Čakovca.

Martinović je istaknuo da Vlada podupire rad EPPO-a i ni u jednoj fazi se ne upetljava u njihov rad.

Upitan treba li ubuduće bolje voditi računa kako se dijele te potpore, naglasio je da izvršna vlast radi svoj posao, dakle u konkretnoj situaciji Ministarstvo poljoprivrede, ali kada dođe do tih anomalija onda postupaju oni koji trebaju postupati.

"Teško je u bilo kojoj situaciji društvenoj na jednoj tako širokoj razini zatvoriti sve moguće pore i isključiti u startu takve stvari, ali kada se anomalije eventualno dogode, a u ovom trenutku postoji određena razina sumnje, onda postupaju nadležna tijela koja tu razinu sumnje trebaju dovesti do najviše razine sumnje koja onda podrazumijeva mogućnost optuživanja", rekao je.

Na pojedinačnoj, individualnoj razini uvijek su takve stvari moguće, kaže Martinović, napominjući da mu je kao čovjeku koji je dio izvršne vlasti bitno da sustav svojim postupanjima, a primarno regulativom koja to uređuje, tome ne doprinosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 12:20