UTAJILI 570.000 KN?

Još osmero kontrolora leta pod istragom zbog lažiranja prebivališta i muljanja s prirezom: Među njima i šef sindikata

Počelo je anonimnom prijavom protiv 30-ak djelatnika Hrvatske kontrole zračne plovidbe da su lažiranjem prebivališta utajili porez

Derutna kuća u Blatuši na Baniji gdje su prebivalište prijavili kontrolori leta kako bi dobili putne troškove

 Davor Pongračić/Cropix

Derutna drveno-ciglena kuća obrasla u travu i korov, koja se jedva održava na temeljima, na adresi Blatuša 158 u općini Gvozd na Baniji pokazala se kao idealno mjesto lažnog boravišta za niz kontrolora leta.

Sve je počelo anonimnom prijavom protiv 30-ak djelatnika Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) da su lažiranjem prebivališta utajili porez, uzimajući usput od poslodavca novac za putne troškove, jer Blatuše vidjeli nisu, a žive na području Zagreba, Samobora i Velike Gorice.

Nakon što je ljetos Općinsko državno odvjetništvo u Velikog Gorici podignulo optužnicu protiv osmorice kontrolora leta zbog utaje poreza i prijevare, teških više od milijun i pol kuna, Jutarnjem su potvrđeni napisi Telegrama da je još osam kontrolora leta završilo pod istragom. Točnije, zagrebački tužitelji osmoricu sumnjiče za prijevare, a od njih sedmoricu i za utaju poreza. Ovaj je put pod lupom istražitelja i predsjednik sindikata kontrolora Krešimir Rakoci.

Prema potonjoj istrazi, kontrolori s adresom u Blatuši su izbjegli plaćati prirez Gradu Zagrebu, utajivši tako oko 570.000 kuna. A na sve su to, navodno, od siječnja 2007. do siječnja 2011. godine kontrolori od HKZP-a naplatili oko 300.000 kuna putnih troškova od Blatuše do 72 kilometra udaljene Velike Gorice, gdje je sjedište poslodavca.

Rakoci, koji je početkom 2020. postao predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja, tvrdio je da o lažnim prebivalištima ništa ne zna, a Telegram piše da je zahvaljujući lažnom prebivalištu u Blatuši primio gotovo 30.000 kuna naknade za prijevoz i izbjegao plaćanje Gradu Zagrebu 45.000 kuna prireza.

Prvooptužena osmorka branila se šutnjom. U prilog im neće ići podaci s baznih stanica na koje su se prijavljivali njihovi mobiteli, a tijek sudskog postupka ovisit će i o iskazima susjeda u Blatuši koji su Jutarnjem listu svojedobno rekli da u toj kući nitko nije živio, a kamoli kontrolori leta, te da je prodana novom vlasniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:20