SRAMOTNA PRESUDA

Dragan je Ceciliju pretukao bakrenom cijevi, gušio ju i glavom lupao u zid. Sud: ‘Ne mora u zatvor‘

Zadarski Općinski sud u tom slučaju Dragana F. osudio je na 10 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine

Policija (ilustracija)

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Cecilija M. nije dočekala pravdu nakon što ju je prije devet godina partner, s kojim je živjela desetljeće i pol, u podstanarskom stanu u Zadru pretukao bakrenom cijevi po glavi i tijelu i potom njezinom glavom udarao o zid nakon što ju je nogom udario u trbuh i ujedno gušio šipkom. Pritom je tog 4. svibnja 2014. godine žrtva zadobila niz ozljeda i podljeva glave i tijela te su sve redom okarakterizirane kao lakše. Nedavno je zadarski Općinski sud u tom slučaju Draganu F. (58) izrekao presudu koja glasi: "Kriv je. Osuđuje se na 10 mjeseci zatvora uvjetno na tri godine." Ujedno mu je izrečena i mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, a mora podmiriti i preko 1250 eura troškova.

Na suđenju je Dragan F. odbacio svaki vid krivnje, a zanimljivo je da se sud u obrazloženju presude osvrnuo i na činjenicu da se "tijekom vođenja postupka okrivljenik iznimno dobro skrivao te je samo u jednom trenutku bio dostupan i nisu se ispunili uvjeti za suđenjem u odsutnosti".

Iako je prije podizanja optužnice, nesretna žena koristila blagodat nesvjedočenja, tijekom sudskog postupka dok je svjedočila, gušila se u suzama opisujući detaljno okolnosti prije i nakon napada.

- Taj dan bio je pijan, svađali smo se, optuživao me da imam ljubavnika susjeda pa me nakon svega istukao 40 cm dugom bakrenom cijevi po leđima. Tukao me njome i po rukama, nogama i po glavi, a nogom me je udario u trbuh, da bi me na kraju tom šipkom i gušio te za kraj udario glavom o zid – prisjetila se nesretna žena u sudnici, a čiji je iskaz obrana smatrala nevjerodostojnim.

Psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje je pokazalo da je od dugogodišnjeg partnerova zlostavljanja razvila PTSP, a kobnog dana, dok ju je tukao, i sama je bila pod utjecajem alkohola, no vještak je zaključio da ta činjenica nije umanjila percepciju događaja niti sposobnost da bude vjerodostojan svjedok.

Psihijatrijsko vještačenje, pak, okrivljenog je pokazalo među ostalim da se radi o osobi s paranoidnim crtama, promijenjenom osobnosti radi dugotrajne konzumacije alkohola te da ima PTSP i depresivni poremećaj. Iako je ranije bio kazneno i prekršajno evidentiran, za isto je u međuvremenu nastupila rehabilitacija tako da je u trenutku donošenja ove presude isti neosuđivan i to mu je uzeto kao olakotna okolnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:31