TUŽILA POSLODAVCA

Dr. Belac Lovasić: ‘Nisam znala za nikakve lijekove, osupnuta sam optužbama‘

Belac Lovasić i još dvije sestre dobile otkaz nakon što su u klinici za onkologiju pronađeni neadekvatno skladišteni skupi lijekovi

Doktorica Ingrid Belac Lovasić

 Damir Skomrlj/Cropix

Čak pet sati trajalo je u utorak ispitivanje prof. dr. Ingrid Belac Lovasić na riječkom Općinskom sudu u radnom sporu koja je do ljeta prošle godine bila predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a i koja je zajedno sa dvije medicinske sestre, Vlastom Predovan, bivšom glavnom sestrom, te Dinkom Milinković, medicinskom sestrom dobila otkaz ugovora o radu pa je odlučila tužiti svog poslodavca.

Bilo je to prvo ročište koje je provela sutkinja Lana Hess Vukoša. Uprava je Belac Lovasić i medicinskim sestrama uručila prošle godine izvanredni otkaz zbog osobito teških povreda obveza iz radnog ugovora. Njihov krimen zbog kojih su dobile otkaz su, kako su obrazložili, teške povrede radnih dužnosti čime je, kako se navodi, KBC-u prouzročena štete veća od milijun kuna, a sve to navodno zbog neadekvatno skladištenih lijekova koji su bili pohranjeni u zaključanoj prostoriji Klinike za koju su ključeve imale samo tri njezine zaposlenice koje su dobile otkaze. Spominjale su se i 74 boce pića nađene u prostorima klinike, kao i jedna narukvica, umjetničke slike, 150 poklon-vrećica.

Satima je dr Belac Lovasić pojašnjavala da u više od četvrt stoljeća rada u riječkom KBC-u nije bilo primjedbi na njezin rad, da je kao liječnik i rukovoditelj dobivala samo pohvale, kako od svojih kolega do pacijenata, tako i Medicinskog fakulteta na kojem je predavala.

- Problemi u mom radu i načinu funkcioniranja Klinike za radioterapiju i onkologiju počeli su dolaskom prof. dr. sc. Renate Dobrile Dintinjane na mjesto pomoćnice ravnatelja Klinike za kvalitetu. Od tada je započelo kontinuirano i sustavno praćenje rada Klinike u kojoj sam bila predstojnica, te sam svakodnevno bila prisiljavana davati izvješća ili očitovanja na moj rad odnosno na funkcioniranje klinike - rekla je dr Belac Lovasić. Opisala je kako je 21. siječnja 2021. godine bila pozvana radi preuzimanja uvjerenja o osobito teškim povredama iz radnog odnosa čime je bila, kako je rekla, osupnuta, a dodala je i kako nije dobila objašnjenje na što se to odnosi.

- Od povjerenstva za praćenje rada Klinike nisam dobila bilo kakav nalog niti naputak o tome što trebam promijeniti u svom radu niti što sam to trebala promijeniti i osporavam da sam počinila bilo kakvu povredu obveza iz radnog odnosa. Ja sam od ravnatelja tražila zaštitu dostojanstva jer sam htjela da me netko čuje i očituje se o tome što se meni događa, te na koji se to način sustavno ponaša prema meni, ali nisam dobila nikakvu zaštitu - rekla je dr Belac Lovasić.

Rekla je kako je bila isključena iz odabira najbližih suradnika, za što je doznavala putem interneta. Kao primjer postavljanja nestručnih osoba na čelo pojedinih odjela rekla je kako su preminuli pacijenti znali biti i do šest dana na patologiji jer nije bio upućen zahtjev za obdukciju.

Govorila je i o načinu kako su se skupi lijekovi izdavali pacijentima, te o proceduri njihova čuvanja.

- Ja osobno nikad nisam imala ključeve skladišnog prostora u klinici, niti sam u svojoj sobi čuvala bilo kakve lijekove. Znala sam da postoji skladišni prostor i u njega sam ušla jednom godišnje jer nije bilo potrebe za mojim ulaskom. Ključeve tog prostora imala je glavna sestra klinike. Da su u tom prostoru zatečeni lijekovi saznala sam neslužbeno. Ja sam za 357 kutija lijekova koje se odnose na tzv. skupe lijekove, saznala iz Odluke o otkazu. Posebno indikativno i neobično je bilo da mene KBC nije obavijestio o tome da se provode izvidi, niti da je zatraženo moje očitovanje ili prisustvo, iako je poznato da sam ja usprkos godišnjim odmorima ili očitovanjima bila dostupna i na raspolaganju klinici. I nemam nikakvih saznanja o tome što je pronađeno ni kako je utvrđeno to što mi se stavlja na teret i nije mi jasno gdje su se ti lijekovi čuvali jer sam znala za "svaku rupu" na klinici - rekla je na kraju dr Belac Lovasić.

Sljedeće ročište zakazano je za 14. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:04