COVID PROTOKOL

Cibona kažnjena jer gledatelji nisu nosili maske za lice: ‘Nisu poštivali zabrane i ograničenja‘

KK Cibona mora platiti kaznu od 2000 kuna, a direktor Mauro Lukić novčanu kaznu od 600 kuna

Ilustracija

 Damir Krajac/Cropix

Općinski prekršajni sud u Zagrebu je Košarkaški klub Cibonu, kao pravnu osobu, i direktora Maura Lukića, kao odgovornu osobu, proglasio krivim i izrekao im novčane kazne zbog kršenja propisanih COVID mjera na utakmici u prosincu 2021. godine.

Naime, 28. prosinca 2021. godine u dvorani KC Dražen Petrović u vremenu od 19.00 do 20.00 sati održana je košarkaška utakmica Cibone i Cedevite uz prisutnost gledatelja koji su posjedovali EU digitalne COVID potvrde, a da pri tome ipak nisu nosili maske za lice.

Organizatori koji su obvezni kontrolirati poštivanje mjera okrivljeni su da nisu poštivali zabrane i ograničenja održavanja javnih događaja ili okupljanja čime su počinili prekršaj Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Zbog toga je sud izrekao Košarkaškom klubu Cibona kao pravnoj osobi novčanu kaznu od 2000 kuna, a Mauru Lukiću, kao direktoru i odgovornoj osobi, novčanu kaznu od 600 kuna. Novčanu kaznu obvezni su platiti u roku od 15 dana.

Propust je nastao jer je propisano da se iznimno od protuepidemiološke mjere sportska natjecanja mogu organizirati uz prisustvo gledatelja, ako svi gledatelji, tehničko te organizacijsko osoblje koje je prisutno na natjecanju posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu. Ipak, ako se natjecanje održava u zatvorenom prostoru, potrebno je i korištenje maski za lice.

Tijekom suđenja, direktor Mauro Lukić je u obrani tvrdio da su kao organizatori poduzeli sve maksimalne mjere i da je angažirana zaštitarska služba, a utakmica je bila prijavljena MUP-u. Nadalje, iako zaštitari raspoređeni po dvoranama nisu poduzimali mjere koje su trebali, direktor je tvrdio da je svjestan svoje odgovornosti i molio sud da njegovo priznanje i dosadašnje nekažnjavanje uzmu u obzir kod donošenja odluke i ublažavanja novčane kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:02