ODLUKA OSJEČKOG SUDA

Bjeguncu Zoranu Mamiću će u odsutnosti suditi za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama

Vrhovni sud u manjem je dijelu ukinuo prvostupanjsku presudu mlađem Mamiću. Stoga je u tom dijelu predmet vraćen Županijskom sudu u Osijeku na ponovno suđenje

Zoran Mamić

 Vlado Kos/Cropix/

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku donijelo je rješenje kojim će se Zoranu Mamiću, suditi u odsutnosti i u drugom predmetu koji se protiv njega vodi pred ovim sudom. Zapravo, riječ je o onom prvom predmetu za koji je bivši sportski direktor i trener Dinama već osuđen na osječkom sudu za sudjelovanje u aferi nezakonitog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama.

Podsjetimo, mlađi Mamić nepravomoćno je u tom kaznenom postupku osuđen na 4 godine i 11 mjeseci zatvora, a onda mu je u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom ta kazna u većem dijelu potvrđena, a u jednom manjem ukinuta te mu je pravomoćno određeno 4 godine i 8 mjeseci zatvora.

Taj manji dio odnosi se na kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Stoga je u tom dijelu predmet vraćen Županijskom sudu u Osijeku na ponovno suđenje. No, kao što je poznato, mlađi Mamić je stopama svog starijeg brata Zdravka, nakon što je presuda postala pravomoćna, pobjegao od hrvatskog pravosuđa i sklonio se u BiH, gdje i danas uživa blagodati dvojnog državljanstva.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa u nekoliko je navrata tražilo njegovo izručenje, no Sud BiH je to svaki put odbio, pa tako i ljetos, no tamošnje Ministarstvo pravde nikada o tome nije službeno obavijestilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa. Inače, prema sporazumu Hrvatske i BiH, odnosno sukladno zakonima dviju država, ministar pravde BiH nema ovlasti izmijeniti odluku Suda na način da dopusti izručenje, ako je Sud odlučio da za to nisu ispunjene pretpostavke. No, ministar bi trebao Ministarstvu pravosuđa RH dostaviti to rješenje, ali u ovom slučaju to nije učinjeno.

Stoga je USKOK, koji je u ovom predmetu tužitelj, odlučio podnijeti zahtjev da se Zoranu Mamiću sudi u odsutnosti, a osječki je sud to prihvatio. Podsjetimo, isti je sud, na prijedlog USKOK-a, prije mjesec dana donio odluku da se mlađem Mamiću u odsutnosti sudi i u drugom predmetu koji se kod njih vodi, a riječ je optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića i još petorice okrivljenih za nezakonito izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, odnosno nanošenje štete klubu od 200 milijuna kuna. Mamićeva obrana se na tu odluku žalila Visokom kaznenom sudu, koji po toj žalbi još nije donio pravorijek, a za očekivati je da će žalba biti upućena i po ovoj najnovijoj odluci suda u Osijeku.

Što se tiče same optužnice po kojoj će se mlađem Mamiću ponovno suditi, njega se tereti da je potaknuo poreznog inspektora Milana Pernara na počinjenje kaznenog djela. Konkretno, u optužnici stoji da Pernar ‘‘na poticaj optuženog Zorana Mamića, nije utvrdio sve okolnosti relevantne za utvrdenje zakonitih prihoda rashoda te porijeklo novca kojim je optuženi Zoran Mamic 18. ožujka 2011. vratio pozajmice GNK Dinamo u ukupnom iznosu od 24.083.324.56 kuna, čime je optuženi Zoran Mamić počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja ovlasti.‘‘

Inače, s obzirom da je kazneno djelo počinjeno prije gotovo deset godina u ovom slučaju prijeti i mogućnost nastupa zastare. Pernar je, inače, nepravomoćno bio osuđen na 4 godine i 2 mjeseca zatvora, a Vrhovni sud je i u njegovom slučaju veći dio presude potvrdio, a manji ukinuo, pa je porezniku određeno 3 godine i 2 mjeseca zatvora. U tom prvom predmetu osuđen je bio i Damir Vrbanović, koji je dobio tri godine zatvora, ali je tu presudu u ožujku ove godine ukinuo Ustavni sud, pa će se osječkom sudu ponoviti i suđenje Vrbanoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:19