POTVRĐENA OPTUŽNICA

Bivši psihijatar iz bjelovarske bolnice optužen da je izdao 127 lažnih recepata: ‘Navodio je imena raznih osoba...‘

U receptima je kao pacijente navodio imena raznih osoba, a recepte je zatim ovjeravao na razne načine

Borna Belša

 Borna Belša/Facebook

Općinski sud u Bjelovaru potvrdio je optužnicu protiv 55-godišnje bivšeg psihijatra pri Općoj bolnici u Bjelovaru Borne Belše i 47-godišnjeg Ante Jurešića zbog krivotvorenja i krijumčarenja lijekova koji se zbog svojih djelatnih tvari poput alprazolama, zolpidema i diazepama nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, piše Bjelovar.live.

Belšu se tereti da je izdao 127 liječničkih recepata za spomenutu vrstu lijekova nakon što je prestao biti psihijatar u bjelovarskoj bolnici. To je činio u razdoblju od kolovoza 2015. do studenoga 2016. u Bjelovaru.

U receptima je kao pacijente navodio imena raznih osoba, a recepte je zatim ovjeravao faksimilom, pečatom zdravstvene ustanove, faksimilom svojeg pečata vještaka, pečatom jedne poliklinike i svojim potpisom. Nakon toga je osobno te uz pomoć nepoznatih osoba u ljekarnama kupovao veće količine tih lijekova na temelju navedenih neistinitih recepata.

Belša je optužen i da je od 11. do 27. siječnja 2016. u Bjelovaru, u vrijeme kada je još radio u Općoj bolnici, sastavio sedam recepata za jake psihoaktivne lijekove na kojima su kao pacijenti bili navedeni Jurešić, jedna ženska osoba i dvije nepostojeće osobe. Takve recepte ovjerio je faksimilom svog pečata, a jedan je dio sam potpisao. Jurešić ih je zatim, imitirajući Belšin potpis, neovlašteno ispisivao te na koncu uz pomoć njih u ljekarnama kupovao lijekove. Ponekad ih je plaćao gotovinom, a ponekad bankovnom karticom. Oboje mu je bio dao Belša.

Drugooptuženi Jurešić jedan je dio lijekova konzumirao, dok je veći dio je predavao Belši, piše Bjelovar.live.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:04