PLAN STAR 20 GODINA

Prije 18 godina Sanader je obećao, a sada počinje izgradnja: Ovako će izgledati novi ulaz u Split

Spojnu cestu čvor "Vučevica" na A1 - na čvor D8 gradit će tvrtka Euro-Asfalt iz Sarajeva, a rok je 12 mjeseci

Split zaobilaznica

 Cropix

Ono što se prije skoro 20 godina činilo kao prazno političko obećanje tadašnjega premijera Ive Sanadera, ove godine je krenulo u realizaciju. Hrvatske ceste počinju izgradnju novog ulaza u grad Split preko čvora Vučevica i tunela Kozjak.

Prije deset dana, 13. prosinca, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić donio je odluku o odabiru tvrtke Euro-Asfalt iz Sarajeva za izgradnju spojne ceste čvor "Vučevica" na A1 - na čvor D8, poddionica čvor "Vučevica" - sjeverni portal tunela Kozjak. Riječ je o cesti duljine 400 metara kojom će se autocesta spojiti s budućom državnom cestom. Ta cesta trebala bi prolaziti ispod postojeće autoceste. Euro-Asfalt je na natječaju ponudio da će ovu cestu izgraditi za 26,2 milijuna kuna bez PDV-a. To znači da će metar ove ceste stajati 65.585 kuna. Rok za njen završetak je 12 mjeseci.

Euro-Asfalt je jedna od najvećih građevinskih tvrtki u Bosni i Hercegovini koja trenutno zajedno s GP Krkom u Hrvatskoj gradi cestu DC 403 u Rijeci. Samo nekoliko dana prije izbora ove tvrtke za izvođača radova Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Hameda Ramića, direktora Euro-Asfalta, zbog zloporabe položaja ili ovlasti. Njega se tereti da je kao direktor tvrke nezakonito uplaćivao sredstva Agencije za posredovanje za lažno zapošljavanje studenata, čime je tvrtki Euro-Asfalt pribavio protupravnu imovinsku korist korist od 616.638,57 konvertibilnih maraka, odnosno 315.282 eura.

Tri dana nakon donošenja ove odluke Hrvatske ceste raspisale su poziv na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za izgradnju 6,85 kilometara spojne ceste od čvora Vučevica do spoja s državnom cestom D8 u Kaštel Kambelovcu. Ova dionica uključuje i izgradnju tunela "Kozjak" od 2545,7 metara. U pozivu se navodi kako je procijenjena vrijednost ovih radova 625 milijuna kuna bez PDV-a. Na ovoj cesti najveći objekt je, naravno, tunel "Kozjak" koji bi se gradio kao jednocijevni s dvije prometne trake. No, zbog dužine tunela morat će se prokopati i servisna cijev koja će se koristiti za potrebe evakuacije. Te dvije cijevi bit će spojene sa 11 poprečnih veza za pješake i interventna vozila. Osim tunela, na dionici će trebati izgraditi i dva vijadukta.

Jedan dužine 151,5 metara, a drugi dužine 225 metara. Uz njih, gradit će se i planinarski nathodnik koji će imati ugrađenu pješačku ogradu visine 1,2 metra na koju će biti postavljena čelična zaštitna mreža visine 2 metra. Rok za izgradnju tunela i ceste je 36 mjeseci. Zainteresirani gospodarski subjekti o natječajnoj dokumentaciji trebali bi se izjasniti do danas u ponoć. Natječaj za ovaj dio prometnice mogao bi biti raspisan početkom sljedeće godine, a radovi bi mogli početi do jeseni 2022. Izgradnjom ove prometnice grad Split će dobiti novi ulaz u grad i rasteretit će se ulaz Dugopolje. U velikoj mjeri bi se mogao koristiti za kamionski promet, ali i kao direktna poveznica s budućom obilaznicom Omiša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 03:32