TEROR U NASHVILLEU

Nadzorna kamera snimila eksploziju, iz kampera se emitirala zastrašujuća poruka: ‘Evakuirajte sada‘

Policija je blokirala cijelu četvrt, zabilježene su velike štete na pročeljima okolnih zgrada, a najmanje tri osobe lakše su ranjene
Eksplozija u Nashvilleu
 Profimedia, Afp

Snažna eksplozija potresla je u petak ujutro središte Nashvillea, u američkoj saveznoj državi Tennessee, a policija navodi da se čini kako je namjerno izazvana.

Eksplozija je odjeknula u 6,30 po lokalnom vremenu ujutro na Božić i izazvala velike štete na pročeljima okolnih zgrada.

Policija je blokirala četvrt, a u istrazi sudjeluju FBI i federalna agencija za oružje i eksplozive. Bijela kuća je navela da je predsjednik Donald Trump upoznat sa situacijom.

Nešto prije eksplozije policijska ophodnja je pozvana zbog pucnjave i primijetila je sumnjivi kamper, objasnio je na konferenciji za novinare glasnogovornik lokalne policije Don Aaron.

image
Handout/Nashville Fire Department/AFP
image
Handout/Nashville Fire Department/AFP

Nekoliko stabala je iščupano i najmanje dva automobila su se zapalila, navela je policija.

Najmanje tri osobe su lakše ranjene i prebačene u bolnicu, rekli su vatrogasci, prenose mediji, dok AP javlja da su na poprištu eksplozije pronađeni ljudski ostaci. Doduše, još je nepoznato jesu li oni povezani s eksplozijom.

Eksplozija se dogodila sjeverno od središta grada blizu tornja AT&T, kultne zgrade prijestolnice country glazbe, nazvane "Batmanov toranj" zbog svog oblika. Policija je blokirala cijelu četvrt.

image
Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia
image
Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia
image
Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia
image
Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Na press konferenciji nekoliko sati nakon incidenta, glasnogovornik policije potvrdio je da je u kamperu eksplodirala bomba, ali i otkrio neke nove detalje koje potvrđuju da se vjerojatno radi o terorističkom napadu.

- Policajci su dobili dojavu o pucnjavi, ali naišli su na kamper. Kada su došli na poprište, odmah su čuli da se iz samog kampera emitira jeziva poruka 'Evakuirajte sada, tu je bomba. Bomba u ovom vozilu će eksplodirati'.

Srećom, policajci su ovu poruku shvatili jako ozbiljno.

- Odmah su počeli s evakuacijom obližnjih zgrada. Išli su od vrata do vrata i tjerali stanare. Nedugo nakon toga kamper je eksplodirao. Jedan policajac je završio u bolnici s lakšim ozljedama.

Policija je na Twitteru objavila fotografiju kampera bež boje prije nego se parkirao na mjestu eksplozije i pozvala očevice da se jave.

Nekoliko policijskih ekipa s psima pregledalo je područje i nema naznaka da ima još eksplozivnih naprava, rekao je Don Aaron.

Vatrogasci su pregledavali zahvaćene zgrade i tražili moguće žrtve.

Vlasti ne daju druge podatke o istrazi koja je u tijeku.

Motiv eksplozije za sada nije poznat. "Vozilo je eksplodiralo ispred zgrade AT&T, ne znamo radi li se o slučajnosti ili namjernom činu", rekao je glasnogovornik policije. U eksploziji su oštećene instalacije američke telefonske kompanije i neki klijentiu Nashvilleu i okolici mogli bi ostati bez usluge, objavio je AT&T na Twitteru.

"Poduzet ćemo sve da građani budu sigurni", rekao je gradonačelnik Nashvillea John Cooper. "Imali smo puno sreće što ima tako malo ranjenih", dodao je. "Šteta što je tako počelo božićno jutro, ali bilo kojeg drugog jutra bilo bi u trgovačkoj četvrti puno više ljudi", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:38