#RebrashNET

Splitski Institut lansirao aplikaciju za dojavu susreta u Jadranu: ‘Zanimaju nas meduze i želatinozni organizmi‘

Važno je pratiti pojavu svih tih organizama jer njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosustav, istaknuli su
 Institut za oceanografiju i ribarstvo

S Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su kako su razvili aplikaciju za dojavu susreta u Jadranu. Odnosi se to na meduze i druge želatinozne organizme, a moguće je i dojaviti da smo vidjeli nekoga tko nam nije poznat, pa će njihovi stručnjaci utvrditi o kome se radi.

Aplikacija #RebrashNET nudi mogućnost da im se dojavi točna lokacija na kojoj su viđeni morski orah, morska pluća, kompas meduza, morska mjesečina, mediteranska meduza, uhati klobuk, kristalna meduza i dvootvorke, a može im se prijaviti i kakav drugi organizam.

- Aplikacija je stvorena kako bi olakšala komunikaciju građana s znanstvenicima koji proučavaju tu tematiku te kako bi u stvarnom vremenu pružila sve relevantne podatke o njihovoj pojavi. Stoga je vrlo korisno postaviti pitanja putem aplikacije te slati što više dojava znanstvenicima. Važno je pratiti pojavu svih želatinoznih planktonskih organizama, s obzirom na to da njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosustav - istaknuli su s Instituta.

Aplikacija se može instalirati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 13:22