Pinna nobilis

Rekordna ‘žetva‘: 60 ličinki stiglo u akvarij, na cijelom Mediteranu nitko nije toliko skupio

Njihov posao na zaštiti ovih periski iznimno je važan, jer su one zahvaćene smrtonosnom zarazom

Neke od prikupljenik periski

 Pulski akvarij

Iz pulskog akvarija pohvalili su se kako je njihova brojčana situacija, kad se radi o ugroženim periskama, jako dobra. Prošlog vikenda im je stigao rekordan broj ličinki periski (Pinna nobilis).

- To nam govori da se populacije plemenite periske oporavljaju. 60 ličinki stiglo je iz Poreča, te smo ih smjestili u prihvatne bazene s UV tretiranom i filtriranom vodom. Najmanja jedinka je dugačka 1.3 cm, a najveća 5.7 cm. Sakupila ih je dr.sc. Silvije Kipson, koja nam je rekla da je to rekordan broj sakupljenih ličinki u cijelom Mediteranu. U zapadnom Mediteranu je za sada nađeno tek sedam ličinki periski - objavili su iz akvarija.

Njihov posao na zaštiti ovih periski iznimno je važan, jer su one u Sredozemlju (pa tako i u Jadranu) zahvaćene smrtonosnom zarazom. Ona je dovela do toga da su cijele populacije uništene i u svega godinu dana ova je životinja dobila status kritično ugrožene vrste. Došla je na sam rub izumiranja, zbog čega se svaka od onih koje ronioci pronađu, a da su žive, štiti, dok se malene dovode u akvarij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 22:08