VAŽNA POMOĆ

HGSS-ovci uz pomoć mantraila pronašli izgubljenog čovjeka. Kakvi su to točno psi i kako oni ‘rade‘?

Riječ je o jednoj od šest spasilačkih disciplina u kojj čupavac traži točno određenu osobu

Ilustracija

 HGSS

Iz HGSS-a su objavili kako su prošlog tjedna uspješno pronašli muškarca u općini Suhopolje, u čemu im je pomogao jedan pas. Na terenu je bilo 18 pripadnika službe i 15 policajaca, a ključne informacije dobili su od mantrail psa. Riječ je o psima koji su u potragama veoma važni: oni na temelju mirisa koji dobiju od vodiča, traže točno određenu osobu. Miris procesuiraju, ‘odvajaju‘ ga od mirisa ostalih osoba i slijede ga.

- Često ih koristimo kao prvi korak u potragama s psima kada nam je poznato mjesto s koje se nestala osoba udaljila. Mantrail timovi služe za pronalaženje smjera u kojem se osoba udaljila, što može znatno olakšati voditeljima potrage i usmjeriti daljnji tijek traganja - pojasnili su iz HGSS-a.

Mantrailing je jedna od šest spasilačkih disciplina u kojoj, za razliku od rada na ‘klasičnom‘ tragu, pas traži točno određenu osobu, na temelju njezinog mirisa. Nalog za traženje, odnosno miris, uzima s predmeta koji idealno ima samo miris tražene (nestale) osobe, na mjestu gdje je osoba zadnji puta viđena...

Ljudsko tijelo neprestano odbacuje mrtve stanice kože u vidu mikroskopski sitnih čestica, kontaminiranih bakterijama pojedinačne flore, koje između ostalih komponenti, tvore specifičan miris pojedinca. Pas je sposoban procesuirati ovaj miris,razlikovati ga od mirisa ostalih osoba i slijediti ga.

Starost traga, vremenski uvjeti, površina tla između ostalog uvjetuju razinu težine zadatka za psa. Čak i uz ometanje drugih pasa, prometa i drugih smetnji iz okoline, obučen pas može slijediti najsvježiji individualan trag osobe, prepoznati pravu osobu, pokazati da je izgubio miris (trail), da je miris iznenada nestao (osoba se odvezla)m ili da mirisa uopće nema, pojašnjavaju iz Kluba za obuku sportskih i potražnih pasa Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:46