MAMCI

Za vikend počinje proljetna oralna vakcinacija lisica kojom se suzbija bjesnoća

Predviđeno vrijeme završetka je najkasnije do 20. lipnja, ovisno o vremenskim prilikama

Ilustracija

 Laurent Geslin/nature Picture Library/profimedia

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da u subotu, 8. lipnja, počinje proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica, radi suzbijanja bjesnoće.

Cilj je polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće spriječiti mogući unos te bolesti iz zemalja nepoznatog zdravstvenog statusa kao i održati status Hrvatske kao zemlje slobodne od te bolesti.

Proljetna kampanja započinje s dvije lokacije - aerodrom Brač i aerodrom Osijek, a zatim se premješta na aerodrom Rijeka i aerodrom Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH.

Predviđeno vrijeme završetka je najkasnije do 20. lipnja, ovisno o vremenskim prilikama.

Iz Ministarstva su pozvali građane da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati ni micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem.

Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi ni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

U slučaju ugriza ili ogrebotine od psa, mačke, lisice ili neke druge divlje životinje postoji rizik za infekciju s virusom bjesnoće. U takvim slučajevima nužno je odmah temeljito oprati ranu s puno sapuna i tekuće vode te se što prije javiti liječniku ili najbližoj antirabičnoj jedinici kako bi se pravovremeno poduzele sve potrebne mjere.

Prema podacima ministarstva poljoprivrede, zadnji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine te je zahvaljujući provedbi oralne vakcinacije lisica od 2011. godine, Europska komisija dodijelila status zemlje slobodne od bjesnoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 13:52