PULSKI AKVARIJ

U samo jednom tjednu stigle im dvije glavate želve, obje u prilično lošem stanju

Progutana udica, obraštaju, neuhranjenost... To su samo neki od problema ovih kornjača

Vallentina sa svojim spasiteljem

 Akvarij Pula

U samo jednom tjednu su u oporavilište pulskog akvarija stigle dvije glavate želve. Obje u nevolji, jasno, čim su stigle na skrb ljudi. Najprije je u utorak stigla Maya, koja je stara oko sedam godina, a potom u petak i godinu dana mlađa Vallentina.

- Maya je pronađena kako pluta na površini mora uz otočić Banjol kod Rovinja, a vidjela ju je posada broda. Kornjača je progutala udicu, a iz ustiju je virio ribarski najlon duljine 30-ak centimetara. Brzom reakcije posade i ronioca Andija Marovića s Visa, koji je ujedno kornjaču i dovezao k nama, odmah je pregledana i napravljen je RTG. Budući da se udica nalazila visoko u jednjaku, izvadili smo je kroz usta - kažu iz akvarija i dodaju kako će Maya ostati kod njih još neko vrijeme na intenzivnoj njezi. Kad se počne sama hraniti, sele je u veći rehabilitacijski bazen, a onda je puštaju na slobodu.

image

Maya i čovjek koji joj je pomogao

Akvarij Pula

Maya ostaje na intenzivnoj njezi još neko vrijeme dok se ne počne samostalno hraniti, a potom će biti premještena u veći rehabilitacijski bazen.

Vallentina je pronađena je u uvali Kolone u Balama kako pluta na površini mora, a uočio ju je ronilac Marko Srečec iz Ronilačkog kluba „The old diver“.

- Prvi pregledom je ustanovljena ozljeda oklopa s nekrotičnim tkivom, neuhranjenost i prisutnost velike količine obraštaja (ciripedni račići), što sugerira da se Vallentina već neko vrijeme nalazi u ovom stanju. Nakon uklanjanja obraštaja s oklopa, obavljen je rentgenski pregled kojim je utvrđen opseg ozljede, nakon čega je započet tretman liječenja koji uključuje rehidraciju, čišćenje rane i druge potrebne postupke - objavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:30