SAVJET

Stručnjak upozorava: ‘Ako lovite ribe koje ćete puštati u more, jednu stvar nipošto ne smijete napraviti‘

Nekoliko je jednostavnih pravila koja valja slijediti kako bi stvorenje preživjelo susret s nama

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Često ribolovci koji love zbog zabave, pa se samo fotografiraju s ulovom i potom ga puste nazad u vodu, nenamjerno znaju ozlijediti ribu koju su ulovili. No, uz tek malo brige moguće je izbjeći ozljede životinje i ne naškoditi joj. Kako?

- Ako želite povećati šanse ribama za preživljavanje, nipošto ih ne dirajte za škrge! To je najosjetljiviji organ koji se ošteti čak i na najmanji dodir. Nakon što se riba oslobodi, imat će problema s disanjem. Osim toga, mjesto dodira se lako može inficirati.

Pravila su jednostavna. Riba uvijek mora biti u kontaktu s vlažnom površinom (smočite ruke prije dodira), ne izlažite je naglim promjenama temperature i ne držite je dugo na suhom - napisao je domaći stručnjak Pero Ugarković u grupi Živi svijet Jadranskog mora.

Pojasnio je kako je na snimci koju je podijelio kirnja zubuša, prekrasna životinja koja inače može narasti i do gotovo stotinu kilograma. Pojasnio je i kako, ako udica zakači škrge, onda je treba pokušati otkačiti kliještima, bez puno trzajeva. Tada još ima nade da se riba izvuče bez ozljeda.

- Prije svega ribolovac zaslužuje sve pohvale za čin puštanja - zaključio je Ugarković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 19:18