POSEBAN OBLIK

Fascinantna snimka iz Jadrana: Kakva su ovo neobična stvorenja?

Njegovo stanište lako se prepozna po rupicama u pijesku, premda one mogu biti i od kakvih drugih bića
 Screenshot Instagram

Eko grupa Zdravo more Pomorske škole Split osim čišćenja voli istraživati podmorje Jadranskog mora, a prilikom jednog takvog istraživanja su na jednoj od pješčanih uvala Raba snimili nešto zanimljivo. Obratili su se stručnjacima - Pero Ugarković sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo im je pojasnio o kome se točno radi, dok im je talijanski stručnjak za morske crve Joachim Langenecka dao dodatne informacije.

Otkrili su im da se radi o jajnim čahurama bentonskog mnogočetinjaša, morske životinje čije je tijelo podijeljeno na kolutiće. U narodu se ova malena stvorenja nazivaju crvima i oni su, kako su objavili iz Zdravo more na Instagramu, važna karika hranidbenog lanca.

- Čahure sa snimke nisu od svima nama poznatog velikog morskog crva Eunice roussaei, već se radi o jednoj drugoj vrsti morskog crva iz koljena beskralježnjaka Annelida. Snimka je vrijedna jer surfajući internetom nismo našli ni jednu koja prikazuje trenutak izlazaka čahure kroz pješčani otvor od crva.

Ovaj crv živi u pijesku i to duboko tako da ga rukama teško možete otkopati. Njegovo stanište prepoznat ćete po rupicama u pijesku, međutim rupice mogu biti i od drugih životinja, nekih vrsta školjaka, trpa, rakova koji također mogu živjeti u njegovoj neposrednoj blizini. Moramo naglasiti da su jajne čahure sa snimke prazne jer su se larve iz njih već izvalile. Ostatke čahura raznijet će morske struje i valovi. Ako ih slučajno ugledate slobodno i sigurno ih možete primiti među dlanove, ali teško ćete ih zadržat jer su jako viskozne - objavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 10:05