NIJE UGODNO

Žena s ljetovanja u Hrvatskoj donijela neželjenu gošću u kovčegu, a onda je ova dobila male

Na svu sreću, vlasnica prtljage je velika ljubiteljica životinja, pa se obratila lokalnom udruženju

Ilustracija

 Willy Brüchle/Panthermedia/Profimedia

Što biste učinili da u kuferu nakon ljetovanja pronađete škorpiona? Vjerojatno bi većina čitatelja - a pogotovo čitateljica - nakon tog otkrića najprije vrisnula, pa beštijicu zgazila nogom te bacila u wc-školjku te potom još za svaki slučaj povukla vodu. Ne bi životinjici u preživljavanju pomogla niti okolnost da je njegov(a) pronalazatelj(ica) u horoskopu škorpion...

No, škorpion koji je doputovao u prtljazi jedne Austrijanke s odmora u Hrvatskoj imao je puno više sreće. Zapravo, imala je više sreće; riječ je o crnoj ženkici škorpiona koja je bila, pokazat će se uskoro, skotna (ili kako se već to za malene ljuskare kaže). Gravidna?

Kako bilo, austrijski mediji ovih su se dana zabavili pričom o ženi iz Nattenbacha (okrug Grieskirchen), koja je nakon ljetovanja u Hrvatskoj po povratku doma među kupaćim kostimima i ljetnim haljinama pronašla nekoliko centimetara dugačkog škorpiona, ženku koja je upravo donijela na svijet još dva škorpiončića! Uskoro je okotila njih još, više od deset mladunčića, a o svemu je vijest najprije objavila udruga za skrb o životinjama Tierhlife Grieskirchen.

Turistkinja i "životinjoljubica" reagirala je prisebno i poštedno prema beštijicama, javila se skloništu za životinje u Linzu, koje je ubrzo preuzelo majku i njene mladunce, smješteni su odgovarajuću nastambicu i - vraćeni u Hrvatsku, piše Šibenski.

Naime, preporuka udruge bila je da se škorpione ne pušta u tamošnju prirodu, jer im tamo nije mjesto. Navodno bi se po ovim vrućinama mogli razmnožiti, a to ne bi bilo dobro ni za njih, niti novu sredinu koja ipak nije njihovo prirodno stanište, objasnila je stručnjakinja za rečenu životinjsku vrstu. Škorpioni su čekali priliku za povratak u Lijepu našu, i dobili ju: boks s njima preuzela je jedna obitelj koja je doputovala iz Austrije na odmor na Krk.

- Moj prijatelj radi u skloništu za životinje u Linzu i pitao me želimo li to učiniti. Mi smo obitelj koja jako voli životinje, pa nismo dvojili u vezi s tim - rekla je za Kronen Zeitung Sabine Wolfsegger koja se u četvrtak s kćeri Marie i tatom Erwinom dovezla na Krk.

- Majka i mladunci su profesionalno upakirani u transportni boks. Imali smo sa sobom i pismo skloništa za životinje u slučaju da nas provjere na granici - rekla je Wolfsegger.

Inače, austrijski mediji pišu da nije tako neuobičajeno da se Austrijanci vrate kući iz Hrvatske sa škorpionima. Ženka iz ove priče tako je postala spontana ambasadorica hrvatskog turizma, jer je medije preplavila vijest u kojoj se spominje naša zemlja kao destinacija za ljetovanje.

Uostalom, po škorpionki koja s bebama već šeta po prirodi Krka vidljivo je da je - u Hrvatskoj najbolje...

Ova vrsta životinja poznata je po tome da voli mračna mjesta, a otrov kojeg imaju dovoljno je jak da imami manje životinje poput muha ili žohara, kojima se hrane, ali je ljudima bezopasan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:12