ZOMBI

Video: Mislili su da je ova suha riba na obali mrtva, a kad su je polili vodom, ona je oživjela

Ako se nađe na suhom, tijelo ove životinje se ukruti i škrge se zatvaraju

Ilustracija

 Mandy Cheng/Afp/Profimedia

Pleho je neobičan svat. Latinskog imena Hypostomus plecostomus ta riba ima jednu zanimljivu osobinu, koja ju je zadnjih dana učinila veoma popularnom na Instagramu. Ona može preživjeti i izvan vode i to zbog toga što na neki način počinje hibernirati. Pokazao je to jedan korisnik objavom na svom profilu, a mnogi ljudi su komentirali kako životinja izgleda fascinantno i da prije ovoga nisu čuli za nju, ali su se nakon snimke bacili na istraživanje i shvatili da je riječ o zaista neobičnim, čudesnim stvorenjima

Naime, ako se nađe na suhom, tijelo ove životinje se ukruti i škrge se zatvaraju. Riba izgleda isušena i kao mrtva, zbog čega će je mnoge životinje na kopnu zaobići, jer ne izgleda nimalo jestivo. No, čim se ponovno nađe u vodi, ili na nju padne par kapi kiše, vraća se u život. Čim je u prilici, pliva dalje kao da se ništa nije dogodilo. Naravno, ne može biti u takvom stanju godinama, ali nekoliko sati da.

Ovoj je vrsti za sposobnost sasvim sigurno u mnogo situacija bila jako korisna i pokazuje kakve sve nevjerojatne sposobnosti imaju životinje, o kojima još uvijek znamo jako malo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 23:47