U ZADNJI ČAS

Video: Kantar spašen iz vrše koja je bila odbačena na dno mora našeg nacionalnog parka

Ostavljene ribarske mreže i vrše smrtonosne su za 66 posto morskih sisavaca i 50 posto morskih ptica
 Youtube Screenshot

Da u odbačenim ribolovnim alatima na dnu mora umiru i ribe i ptice, poznato je, no ipak je drugačije kada čovjek susretne jednog od stanovnika mora koji je osuđen na smrt u žičanom zatvoru iz kojeg ne može izaći. Jedan kantar trebao je tako skončati, no imao je nevjerojatnu sreću da na njega naiđu ljudi. Ronilac koji mu je spasio život je Matko Pojatina, a sve je snimio Danijel Kanski.

Nije to bilo slučajno - oni su bili u podmorju Parka Prirode Telašćica s jednim ciljem: da uklone nelegalne ribolovne alate, poput onog u kojem je ova riba zapela.

Naime, stručnjaci iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF i njihovi suradnici iz Društva podvodnih sportova Zagreb ovog su tjedna kartirali počeli s vađenjem zaostalog ribolovnog alata koji se već dugi niz godina nalazi na dnu. Riječ je o ribarskim mrežama i vršama koje su smrtonosne za 66 posto morskih sisavaca i 50 posto morskih ptica, dok većina riba koje se u njih zaplete umire u mukama.

- Problem zaostalog ribolovnog alata je ogroman. Osim što utječu na živi svijet u moru, te ostavljene mreže izvor su plastičnog onečišćenja koje ima negativan učinak i na nas, ljude. Naš je cilj u potpunosti očistiti podmorje u zaštićenoj zoni Telašćice, jer u toj zoni uopće ne bi smjelo biti ribarskih mreža. Pojavi li se ubuduće neka mreža, to će biti posljedica ilegalnog ribarenja - istaknuo je Patrik Krstinić, voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 13:06