POVRATAK U MORE

U Puli će se ove godine na najbolji mogući način proslaviti Međunarodni dan kornjača

Bit će to važni trenuci za Keti, Rozu i Fortunu, koje su se oporavile i bit će puštene na slobodu

Kornjača Keti

 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija pozvali su sve koji vole kornjače da im je pridruže sutra, u petak, 24. svibnja na jednoj veoma posebnoj proslavi. Tog će dana, naime, i oni proslaviti Međunarodni dan kornjača. On se inače obilježava 23. svibnja i cilj mu je podići svijest o važnosti zaštite ove najstarije živuće skupine gmazova.

U akvariju su to naumili proslaviti na najbolji mogući način. Tako će u petak u 19 sati ispred forta Verudela u more pustiti oporavljene morske kornjače Keti, Rozu i Fortunu. Osim toga, svi koji to požele moći će vidjeti i glavatu želvu imena Čiko, koja nastavlja s rehabilitacijom.

- Najprije ćemo svima predstaviti naše kornjače, a potom ćemo zajedno otići do plaže i pustiti ih nazad, u more - poručili su iz akvarija.

Kopnene kornjače ugrožene su uglavnom zbog nestanka njihovih prirodnih staništa, zbog unošenja stranih invazivnih vrsta kao i lova zbog hrane i prodaje. Morske kornjače stradavaju zbog posljedica zagađenja mora različitim otpadom, posebno plastičnom ambalažom koju progutaju zamijenivši je za hranu te u ribarskim mrežama ili od posljedica ranjavanja brodskim propelerom, pojašnjavaju iz Nacionalnog parka Mljet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 06:14