GUBITAK

U Francuskoj pokrenuta kampanja kojom se traži slobodan dan zbog smrti kućnog ljubimca

Trenutačno samo mali broj poslodavaca u toj zemlji ima službeno predviđenu plaćenu odsutnost u takvoj situaciji

Ilustracija s groblja kućnih ljubimaca u Rijeci

 Matija Djanjesic/Cropix

U Francuskoj je pokrenuta kampanja kojom se od poslodavaca traži da zaposlenicima daju plaćeni slobodan dan u slučaju smrti kućnog ljubimca, piše Daily Mail, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Kao i u brojnim drugim zemljama, uključujući Hrvatsku, i u Francuskoj većina poslodavaca zaposlenicima daje nekoliko dana plaćene odsutnosti u slučaju smrti članova obitelji, ali to nije predviđeno za slučaj smrti voljenih kućnih ljubimaca.

Ankete pokazuju da 68 posto ljudi svoje kućne ljubimce smatraju članovima obitelji i žele dobiti barem jedan slobodan dan kako bi mogli u miru tugovati u slučaju smrti svoga psa, mačke ili neke druge životinje.

U televizijskoj debati organiziranoj na tu temu u Francuskoj mogla su se čuti različita mišljenja. Ima onih koji tvrde kako bi uvođenje takve prakse omogućilo zapošljavanje i zadržavanje na radnom mjestu pripadnika "generacije Z" koja je vrlo osjetljiva na takvu vrstu benefita. Kaže se kako je u interesu poslodavaca da dozvole zaposlenicima odsutnost zbog gubitka jer će tako, među ostalim, spriječiti pad produktivnosti.

Ove godine je Društvo za zaštitu životinja, najstarija francuska organizacija za prava životinja, počela nuditi svojim zaposlenicima dodatni dan odsutnosti u slučaju smrti kućnog ljubimca. To se odnosi na svih 750 zaposlenika, bez obzira na vrstu kućnog ljubimca, jer životinje koje nas okružuju pridonose našoj dobrobiti i uravnoteženosti, poručuju iz te organizacije.

No, ima i drugačijih mišljenja, a netko je u šali rekao i kako se može kupiti stotinu zlatnih ribica i tražiti plaćeni slobodan dan svaki put kad jedna od njih šremine.

Trenutačno samo mali broj poslodavaca u Francuskoj ima službeno predviđenu plaćenu odsutnost u slučaju gubitka kućnog ljubimca, među njima su Wamiz, pariška web stranica posvećena savjetima u vezi kućnih ljubimaca, i SanteVet, osiguravajuća tvrtka za životinje.

Aktivisti kažu kako bi svi poslodavci trebali slijediti njihov primjer, a Parti animaliste, politička stranka u čijem su fokusu prava životinja i borba protiv okrutnosti prema životinjama, tijekom parlamentarnih izbora 2022. je tražila zakonsko uvođenje 24-satne plaćene odsutnosti nakon smrti kućnog ljubimca.

Kako stranka nije uspjela izboriti niti jedno mjesto u francuskom parlamentu, njihov prijedlog nikad se nije ni razmatrao, no, možda će aktualna kampanja biti uspješnija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 09:55