ZA 100 EURA

Pokrenuta istraga protiv skupine koja je prodavala lovačka uvjerenja

Desetorica osumnjičenika su zainteresiranima izdavali uvjerenja i to bez propisno završenog programa osposobljavanja

Ilustracija

 Daniel Dempster Photography/Alamy/Profimedia

Uskok je, na temelju kaznene prijave varaždinske policije, pokrenuo istragu protiv 41 osumnjičenika zbog navodnih nezakonitosti oko dobivanja lovačkih uvjerenja i odobrenja za nabavu oružja.

Tužiteljstvo i policija su, ne navodeći identitete, priopćili kako sumnjaju da je Ervin Martinuš kao ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Argali iz Lobora, registriranog za osposobljavanje lovaca, lovočuvara i ocjenjivača trofeja divljači, zajedno s još petoricom predavača i ispitivača Argalija te četvoricom osumnjičenika, od zainteresiranih osoba tražili najmanje 100 eura po osobi kako bi ima ishodili lovačka uvjerenja.

Prema navodima policije i tužiteljstva, desetorica osumnjičenika su zainteresiranima ishodili uvjerenja od veljače 2022. do 20. siječnja 2023. i to bez propisno završenog programa osposobljavanja ili položenog ispita, a temeljem kojih su mogli zatražiti izdavanje lovačke iskaznice i odobrenja za nabavu oružja.

Deseteročlana skupina je od zainteresiranih osoba preuzimala novac te davala upute da se naknade uplate na račun učilišta, dok je Martinuš, prema sumnjama policije i tužiteljstva, izdavao uvjerenja bez obzira što nisu završili program osposobljavanja i lovački ispit.

Pritom je Martinuš navodno upisivao u uvjerenja da su zainteresirane osobe nakon položenih ispita osposobljene za lovca, dok je uvjerenja ovjeravao svojim potpisom i pečatom učilišta.

Uskok ističe da je dio osumnjičenika na temelju tako pribavljenih uvjerenja nabavio i registrirao vatreno oružje.

Dodaju da je Martinuš, radi stvaranja privida legalnosti poslovanja Argalija, dio novca preuzetih od zainteresiranih uplaćivao na račun učilišta na ime troškova polaganja lovačkog ispita. Preciziraju i da su desetorica osumnjičenika pribavili sebi nepripadnu korist od najmanje 6244 eura, a koje su međusobno podijelili.

Uskok je od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora jedino za Martinuša. Za preostale okrivljenike nije predloženo određivanje istražnog zatvora jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje takvog prijedloga, nadodao je Uskok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:36