TUGA

Ožalošćena majka čimpanza mjesecima se ne odvaja od mrtvog mladunca

Ovo je ponašanje i ranije uočeno kod majmuna, ne samo u zoološkim vrtovima, već i u divljini

Ilustracija

 Bioparc Valencia// Swns/profimedia

Posjetitelji zoološkog vrta Bioparc u španjolskom gradu Valenciji posljednja tri mjeseca mogu vidjeti dirljivi prizor ožalošćene majke čimpanze koja nosi svoje mrtvo mladunče.

Čimpanza Natalia izgubila je potomka kada je bio star samo nekoliko dana. Otad se priljubila uz njegovo nepomično tijelo, ne želeći se odvojiti. Ne ispušta ga iz ruku, a njeno ponašanje toleriraju druge životinje s kojima dijeli nastambu. Svi na neki način poštuju činjenicu da ona tuguje za svojim potomkom.

- Ovo je ponašanje i ranije uočeno kod čimpanza, ne samo u zoološkim vrtovima, već i u divljini - rekao je za Reuters Miguel Casares, ravnatelj Bioparca.

Poput ljudi, čimpanze žale zbog smrti bližnjih, ali neobično je to da je proces tako intenzivan i tako dug.

Ipak, Casares kaže da se to mora poštovati, kao i kod ljudi.

- Naši posjetitelji, koji se na prvu prilično šokiraju prizorom mrtvog mladunca, shvate čim im objasnimo zašto smo je ostavili i zašto je držimo na promatranju. Natalia je već izgubila jednog potomka 2018. godine, stoga je ovaj put pod strogim nadzorom - pojasnio je.

Čimpanze su među najugroženijim primatima u Africi, gdje je divlja populacija od 100 do 200 tisućaugrožena lovom, gubitkom, gubitkom staništa i bolestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 13:28