‘KUKEC O KUKCIMA‘

One su najveći kukci u našoj zemlji, farmeri ih jako vole, a ženke nakon parenja jedu mužjake

Iako su poprilično plahe, znaju biti i druželjubive ali i hrabre. Doći će vam na rame i znatiželjno nas promatrati svojim okicama
 Alberto Ghizzi Panizza/Sciencephoto/Profimedia

Već na samu fotografiju, a kamoli susret uživo s bogomoljkom, mnogi dobivaju napadaje panike, bježe, veru se po stablima ili zaključavaju u stanove u nadi da će oh ova strašna zvijer poštedjeti svojeg zastrašujućeg napada. No, dozvolite da vam predstavimo ova nevjerojatna bića kojih se morati bojati samo ako ste mužjak bogomoljke željan parenja,jer će tih nekoliko minuta užitka biti zadnje što ćete doživjeti.

1. Velike su

Bogomoljke su najveći kukci u Hrvatskoj, mogu narasti i do deset centimetara u duljinu, a po mnogima i vrlo graciozne. Dugonoge, dugačke, vitke i prekrasne zelene boje, nije ni čudo da očaravaju mužjake svoje vrste da su spremni riskirati život samo kako bi se malo pomazili s njom. Pritom valja istaknuti kako bogomoljka nisu zle rospije koje mrze svoje mužjake već se radi o jedinstvenom prirodnom procesu. Oplođena bogomoljka sažvače svog partnera kako bi dobila dovoljno proteina za rađanje svoje dječice. Ne može se reći da je ijedan otac u ljudskom i životinjskom svijetu više na korist svojoj djeci.

2. Bogomoljki ima jako mnogo

Ovi veliki kukci rašireni su gotovo po cijelom svijetu, no najviše im odgovara toplija klima, pa ćemo ih najčešće susretati od proljeća do kasne jeseni. Maslinari prijavljuju kako su u maslinama viđene čak i u 11.mjesecu, uslijed takozvanog "babljeg ljeta".

3. Dobro se slažu s ljudima

Iako su poprilično plahe, znaju biti i druželjubive ali i hrabre. Doći će vam na rame i znatiželjno nas promatrati svojim okicama. Pod uvjetom da niste već doživjeli infarkt, dozvolite im da malo prošeću po vama ili ih nježno ulovite po sredini tijela i stavite na neko sigurno drvo. Njihova žarko zelena boja čini ih majstorima mimikrije, pa je najbolje ostaviti ih na nekom listu gdje će biti zaštićene od predatora.

4. Pravi su kiropraktičari

Bogomoljke su jedini poznati insekti koji svoju glavu mogu zakretati za čak 180 stupnjeva, što je vrlo korisno kako bi na vrijeme uočili opasnost ili kakvog zgodnog i ukusnog mužjaka.

5. Ime su dobila po karakterističnom položaju prednjih nogu kada se izdignu u polustojeći položaj, nožice izgledaju kao sklopljene ruke vjernika u crkvi. To rade uglavnom kako bi se čistile jer su vrlo uredne, ali stariji naraštaji prozvali ih bogomoljkama, pa čak i na engleskom (Praying mantis), dok im je službeni latinski naziv mantis religiosa

6. Bogomoljke lete

OK, nisu to sad baš neke letačke akrobacije, ali mogu odskočiti s grane na granu, s travke na travku, naročito kada osjete opasnost. Ujedno jako dobro vide jer za razliku od naših sirotih očiju one imaju čak pet očiju što im, uz izvanrednu sposobnost zakretanja glave daje potpuni pregled nad situacijom u livadi, šikari ili na stablima.

image
Depositphotos

7. Mužjaci, naravno, nisu njihova jedina hrana

Iako uživaju pogostiti se mesom svog partnera, bogomoljke se trude zdravo i uravnoteženo hraniti. Pčele i leptiri posebna su poslastica. Drugi razlog zašto se bogomoljka ne voli pokazivati u tome je što je i sama grabežljivac. Ona je strah i trepet za druge kukce, a najstrašnije su joj oružje prednji udovi. Golemi su i vrlo pokretljivi, oboružani zupcima koji djeluju kao dio kakve naoštrene pile. Nema spasa jadnoj pčeli ili leptiru kad ih jednom ščepa bogomoljka. Bogomoljka ne lovi jurnjavom poput stršljena već se polako prikrada plijenu. Glumi travku ili grančicu koja se ljulja na vjetru i malo-pomalo približava se plijenu pa odjednom eksplozivno skače na njega i hvata ga živog. Tada počinje zadnji čin – proždiranje. Čvrsto u zagrljaju prednjih udova, grize glavu žrtvi sve dok se ne prestane otimati. Pritom su, kada su sigurne da je plijen pred njima, ekstremno brzo, dovoljno je 70 do 100 milisekundi da se žrtva nađe u smrtnom zagrljaju

8-. Šišmiši i ptice su im noćna mora

I dok bogomoljke proždiru kukce, i same su u velikoj opasnosti, naročito noću, kada šumskim svijetom zavladaju šišmiši koji ih lako pronađu. Tada se moraju dobro sakriti kako bi preživjele strašnu noć, no ni jutro ne donosi pretjeranu sigurnost, jer su omiljena hrana raznim pticama. Priroda je okrutna, one su okrutne prema kukcima, drugi grabežljivci prema njima. Pisali smo ranije o mravima koji, iako sićušni u odnosu na ove gigante, napadaju u četama, pa ni bogomoljki nema spasa kada ju okruže deseci mrava i zasipaju koncentriranom kiselinom i počnu je izjedati iznutra. Bolna smrt.

9. Iako nisu naročito inteligentne, za razliku od brojnih drugih insekata uspjele su razviti mogućnost trodimenzionalnog pogleda što im uvelike olakšava lov i kretanje. Pravi su predatori, no za ljude potpuno bezopasni.

10. Farmeri ih jako vole, a i vrlo su stare

Početak predaka bogomoljke stavlja se negdje u juru, dok je većina modernih vrsta nastalo na Gondvani tijekom razdoblja krede. Najstariji pronađeni fosil bogomoljke star je oko 135 milijuna godina.

Bogomoljke napadaju sve kukce koje mogu fizički svladati, pa i plijen veći od njih samih. U usporedbi s drugim kukcima, bogomoljke su relativno velike, ali se uspijevaju sakriti u listovima i grmlju zbog svoje zelene boje. Njihovi glavni neprijatelji su gušteri i ptice. Imaju oko 2.300 vrsta, raspoređenih u 434 reda, što ih čini relativno malenim redom po kriterijima insekata. Za razliku od drugih insekata, bogomoljke su uglavnom uniformna skupina. Zbog lova raznih kukaca, farmeri ih gledaju kao prirodne saveznike u borbi protiv štetočina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:15