VESNINA PET KUHAONA

Kiselo zelje i za naše najdraže pse? Da, odličan je to izvor probiotika!

Sve više istraživanja otkriva povezanost između stanja crijeva i raspoloženja. Ništa drukčije nije ni kod pasa
 Privatni album

Kad idući put budete pripremali ručak za sebe, koji uključuje kiselo zelje ili kiselu repu, odvojite malu količinu i za svoga psa. Dakako, bez drugih začina. Jednako dobra za zdravlje je i fermentirana cikla!

Sve više istraživanja otkriva povezanost između stanja crijeva i raspoloženja. Ništa drukčije nije ni kod pasa. Fermentirano povrće posebno je primjereno za pse jer ga lakše probavljaju i posljedično bolje iskoriste, s obzirom na to da je slično onom koje su naši preci konzumirali sa želučanim sadržajem plijena.

Jedna je od najvrednijih namirnica u tom pogledu je kiselo zelje. Odličan je izvor probiotika, sadrži više milijardi dobrih bakterija koje će odlično djelovati na crijevnu floru i posljedično na cijeli imuno sustav!

image
Vesna Gregl

Kiselo zelje je odličan izvor vitamina (A, C, B, E) i minerala (kalcij, željezo, magnezij) koji iz tijela izvlače toksine, a pored toga predstavljaju prirodnu zaštitu protiv raka. Zelje možemo fermentirati sami ili u prodavaonici izabrati najbolje ekološko kiselo zelje.

Kako početi z dodavanjem fermentirane hrane?

Najbolje je da kiselo zelje u prehranu uvodite postupno, kako bi izbjegli probavne tegobe i druge neugodnosti. U načelu pas smije konzumirati 1 do 3 čajne žličice na 10 kg težine, no najbolje je početi s donjom granicom, dakle ako pas ima 30 kg, počnite s jednom čajnom žličicom, a ne s tri. Brojni se psi i lakše naviknu na specifičan okus fermentirane hrane ako ih na nju navikavamo postupno. No, neki je neće htjeti niti kušati. S takvima niti ne pokušavajte, radije potražite neku drugu zdravu alternativu.

SAVJET VIŠE: Malo kiselog zelja odlično je i ako je pas progutao komadić plastike ili ambalaže!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:05