UDRUGA BIOM

‘Jeste li znali da su vrane svjesne da je ono što vide u ogledalu njihov odraz, dok mačke to ne razumiju‘

Poznato je da mogu koristiti alate, a ako nema pri ruci ničega upotrebljivog, napravit će svoj vlastiti

Siva vrana

 ZOO Zagreb

Znanstvenici imaju različite načine za utvrđivanje inteligencije, odnosno razne metode prilagođene različitim skupinama ili vrstama. Jedan od takvih alata je i zrcalni test, kad se pred ispitivanu životinju stavlja ogledalo te promatraju njene reakcije, objavili su iz udruge BIOM.

- Jeste li znali da su vrane svjesne da je ono što vide u ogledalu samo njihov odraz, dok mačke ne prolaze takav test? Mi ljudi toga postajemo svjesni tek s oko godinu i pol starosti - poručili su.

Poznato je da vrane mogu koristiti alate, ali što ako nema pri ruci ničega upotrebljivog? One će od prikupljenih materijala napraviti vlastiti alat. Zanimljivo je da čak i nakon upotrebe, vrane često sačuvaju taj alat za kasniju upotrebu umjesto da ga jednostavno zaborave. Dapače, rado će ga opet iskoristiti za nešto.

- U jednom eksperimentu, vrane su rješavale složenu zagonetku koja je uključivala osam koraka, a koji su morali biti izvedeni u specifičnom redoslijedu kako bi se došlo do hrane. I u tome su bile uspješne - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:02