KOLUMNA VETERINARKE

Bolesti srca u mačaka su ozbiljne, a evo što vlasnik može napraviti kako bi joj olakšao...

U ovoj kolumni veterinarka Silva Rakočević iz zagrebačke ambulante Goldi piše o urođenim i stečenim bolestima

Ilustracija

 Gaibru_photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Bolest srca u mačaka je vrlo ozbiljna dijagnoza i zdravstveno stanje u kojem je prisutna abnormalnost u radu srca. Ako se bolesti srca ne liječe, može doći do težih komplikacija.

Najčešći tip srčane bolesti mačaka je hipertrofična kardiomiopatija, koja se češće javlja u odrasloj dobi, a karakterizirana je povećanjem i zadebljanjem srčanog mišića.

Bolesti srca kod mačaka mogu biti urođene i stečene. Urođena srčana bolest prisutna je pri rođenju i nasljedna je. Stečena bolest srca, koja se često naziva srčanom bolešću u odrasloj dobi, javlja se u srednjoj i starijoj dobi mačaka zbog istrošenosti srca. Također može biti i posljedica ozljede ili infekcije. U nekim slučajevima se srčana bolest može javiti u odrasloj dobi kao popratni problem nekih drugih bolesti mačke, kao što su bolesti štitnjače, sistemske hipertenzije i stenoze aorte.

Rani početak bolesti često se ne može prepoznati. Većina mačaka ne pokazuje kliničke znakove sve dok bolest ne uznapreduje, a tada mačke postaju povučenije i letargične. Neće svaka mačka razviti sve simptome bolesti koji su povezani s bolestima srca, ali obično razviju više od jednog. To su: loš apetit, gubitak težine, neaktivnost, poteškoće u trčanju i skakanju u visinu, redovito povećan broj otkucaja srca, povećana brzina disanja i napor, kratkoća daha, nesvjestica i na kraju kolaps.

image

Silva Rakočević

Privatni album

Nažalost ne postoji lijek za hipertrofičnu kardiomiopatiju, a oštećenja uzrokovana strukturom srčanog mišića su nepovratna. Međutim, u nekim slučajevima, kada je srčana bolest sekundarna u odnosu na stanje koje se može liječiti, kao što je hipertireoza, simptomi se mogu ublažiti, nakon što se riješi primarno stanje.

Veterinar može propisati različite vrste lijekova kako bi smanjio rizik od kongestivnog zatajenja srca kod mačaka. Ovi lijekovi mogu pomoći u opuštanju srčanog mišića, usporavanju otkucaja srca i smanjenju srčanog opterećenja. Uz lijekove, mogu se preporučiti druge vrste liječenja uključujući dijetu s niskim udjelom natrija, terapiju kisikom, dodatak taurina ili na kraju kirurške postupke za uklanjanje nakupljene tekućine iz grudne šupljine ili abdomena.

Neke mačke sa srčanim bolestima mogu razviti bolno, paralizirajuće stanje koje se naziva sedlasti tromb. Ovo stanje nastaje kada se krvni ugrušak razvije u srcu i izađe iz aorte, blokirajući protok krvi do mačjih stražnjih nogu. Ako primijetite iznenadnu paralizu stražnjih nogu kod mačke, bez neke jake traume kralježnice ili nogu, obratite se hitno svom veterinaru.

Mačke sa strukturnom bolesti srca, mogu s vremenom razviti ponavljajuće znakove kongestivnog zatajenja srca i trebat će doživotno liječenje. Općenito prosječno vrijeme preživljavanja kod dijagnosticiranog kongestivnog zatajenja je od 6 do 12 mjeseci. Važno je da takve mačke imaju česte veterinarske kontrole, kako bi se proveli dodatni testovi za praćenje rada srca.

Najvažnije je upozoriti vlasnike da se srčana bolest može prepoznati prije nego se pojave simptomi. Preporuka je jednom godišnje odvesti kućnog ljubimca na potpuni fizički pregled i krvne pretrage, kako bi na vrijeme mogli dijagnosticirati srčane probleme i bolesti koje mogu dovesti do takvih stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:29