NAJVEĆA ZVIJEZDA

Organizatori Hanžeka spremaju novu senzaciju: Usain Bolt ponovno dolazi u Zagreb?!

Organizatori traže sponzora koji bi dolazak svjetskog rekordera na 100 i 200 metara iskoristio i za vlastitu promidžbu
FILE - This is an Aug. 19, 2009, file photo showing Jamaica's Usain Bolt competing in a men's 200-meter semi-final during the athletics competition at the Beijing 2008 Olympics in Beijing. In the short span of two years, Bolt has done a decade's worth of restructuring to track and field's record book. He has made himself a candidate for The Associated Press' Athlete of the Decade by making people rethink what's possible in one of the most basic measures of athleticism: how fast a human can get from Point A to Point B. (AP Photo/David Guttenfelder, File)
 AP

Zagreb i Hrvatsku mogla bi sredinom rujna zatresti “boltomanija”, a Sportski park Mladost (i vjerojatno pokoji diskoklub) plesati u ritmu koji će odrediti najbolji i najpopularniji sportaš svijeta - Usain Bolt.

Nakon lanjskog dovođenja Tysona Gaya organizatori “Hanžeka” odlučni su u namjeri da naprave konačni korak prema kojem bi zagrebački IAAF World Challenge miting postao crème de la crème svjetske atletike iako na papiru nije u dijamantnom razredu.

Ostvaren je prvi kontakt s Boltovim menadžmentom, a dolazak aktualnog olimpijskog i svjetskog prvaka te svjetskog rekordera na 100 i 200 metara bio bi bomba i najveći sportski događaj koji Hrvatska može zamisliti. Usain Bolt je u posljednje tri godine izašao iz okvira atletike i jedna je od najvećih zvijezda u svijetu sporta.

Najteži dio akcije “Bolt u Zagrebu” je zatvaranje financijske konstrukcije. Boltova uobičajena cijena je između 150 i 200 tisuća dolara, a s takvim iznosom za jednog sportaša proračun mitinga bio bi u masnom crvenom.

Vješti pregovarači mogli bi smanjiti cijenu, a već je otvoren i lov za sponzorom koji bi pokrio Boltov dolazak. Jamajčanski atletičar nedavno je proglašen marketinški najisplativijim sportašem na svijetu u sljedećih desetak godina. Bez problema bi napunio i Maksimir (38.000), ali tamo više nema atletske staze pa će potraga za ulaznicama za gotovo pet puta manji stadion uz Savu za mnoge biti avantura života.

Dovođenjem Bolta Zagreb bi postao jedna od najekskluzivnijih lokacija u svijetu atletike. Ove godine “Lightning Bol” je u Europi trčao samo u Rimu, Oslu i Ostravi, a u kalendaru je još podrctao Pariz, Lausannu i Monte Carlo. Nije objavio niti jedan nastup u razdoblju poslije Svjetskog prvenstva.

Finala Dijamantne lige su u Zürichu i Bruxellesu, a između njih savršeno se ugurao “Hanžek” 13. rujna.

Možda organizatorima pomognu i sentimenti, jer ovo ne bi bio prvi susret Zagreba i Bolta.

Samo su rijetki tog sparnog kolovoškog dana 2006. primijetili da je u posljednjoj utrci dana na 200 m pobijedio Usain Bolt sa 20.49 sekundi, svi su slavili Blankinih 201 cm.

Najveće međunarodne zvijezde mitinga u Zagrebu

Allen Johnson (110 prepone)

- olimpijski pobjednik i četverostruki svjetski prvak

Javier Sotomayor (skok u vis)

- aktualni svjetski rekorder, olimpijski i dvostruki svjetski prvak

Alberto Juantorena (400 i 800)

- osvojio je dva olimpijska zlata 1976. i bivši je svjetski rekorder na 800 metara

Veronica Campbell-Brown (100 i 200)

- aktualna dvostruka olimpijska pobjednica na 200 m i svjetska prvakinja na 100 m 2007. godine

Gail Devers (100 i 100 prepone)

- dvostruka olimpijska pobjednica i trostruka svjetska prvakinja, ima i dva štafetna zlata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 20:22