REPREZENTACIJA

Warka nije varka: Idila u kojoj će Vatreni tražiti sreću na Euru

Mjesto koje su odabrali je vrlo sličnom Bad Tatzmannsdorfu po razini kvalitete hotelskog smještaja, četiri zvjezdice, a u nekim stvarima čak i boljem.

Hrvatska nogometna reprezentacija pronašla je idealno mjesto za svoj kamp na Euru u Poljskoj. Slaven Bilić izabrao je Warku, od koje su odustali Francuzi nakon što ih je ždrijeb smjestio u Ukrajinu. Radi se gradiću od 11 tisuća stanovnika južno od Varšave, pa će naši tako na sve utakmice u skupini (Poznanj dvaput i Gdanjsk) putovati zrakoplovom.

- Nije varka, vožnja autobusom od Warke do varšavskog aerodroma udaljenog 60-ak km traje kao i od Čateža do Plesa, oko 45 minuta, a letovi do Poznanja i Gdanjska po 55 minuta s uzlijetanjem i slijetanjem - javlja Davor Gavran, glasonoša HNS-a koji je s našim izbornikom u dva dana obišao sedam lokacja, među kojima su i dva takozvana transferna hotela u oba grada u kojima igramo u skupini.

Naime, prema pravilima Uefe, reprezentacija dan prije utakmice mora doći najmanje 60 km do stadiona na kojem se igra, pa naši, primjerice, 9. lipnja putovati za Gdanjsk i dan nakon dvoboja s Ircima, 11. lipnja, natrag u Warku. Isto tako i uoči Italije i Španjolske.

Ranč na 100 hektara

- Mjesto koje su odabrali je vrlo sličnom Bad Tatzmannsdorfu po razini kvalitete hotelskog smještaja, četiri zvjezdice, a u nekim stvarima čak i boljem. Primjerice, za razliku od Avite 2008, ovaj put ćemo imati ekskluzivitet, jer hotel Sielanka (na poljskom ‘idila’, op. p.) ima 55 soba, koliko reprezentacija inače zakuplja, plus tri apartmana i dva de luxe apartmana.

Hotel ‘Idila’ je dio svojevrsnog ranča, koji se prostire na 100 hektara uz rijeku Pilicu i nudi sve potrebno za pripremu i odmor sportaša: finske i turske saune, jacuzzije, prostorije za razgibavanje, istezanje i masažu, dvoranu za sastanke s velikim platnom. Naši vjerojatno neće imati vremena za školu jahanja na susjednoj farmi, ali mogli bi okolni krajolik upozntai biciklima, možda i rijeku Pilicu kajacima...

- Tereni za trening su nam doslovce iza ugla, pola minute pješice. Jedan Uefinih dimenzija 105x68 i drugi manji, 65x35, taman koliko nam treba za taktičke vježbe kada skraćujemo veliki teren čunjićima. Uefa je osigurala da se za kvalitetu travnjaka brine specijalizirana nizozemska tvrtka, a izgradit će se i montažne tribine sa 3.500 sjedalica.

Zatvoreni treninzi

Uefa nalaže da najkasnije pet dana prije prve utakmice mora biti organiziran jedan otvoreni trening za navijače i medije, ostali treninzi bit će otvoreni samo za novinare i fotoreportere prvih 15 minuta.

- Nema obližnjih brežuljaka kao u Bad Tatzmannsdorfu, pa će špijunaža biti moguća samo ako si iznajmite zrakomlat - cereka se Gavro, koji za predstavnike medija nosi i dobre i loše vijesti:

Slavna pivovara

- Za novinare će biti preuređena jedna zgrada u gradiću, otprilike kilometar i pol od našega hotela, s pristupom brzom internetu, ponudom hrane i pića...

No, osim našega hotela drugoga smještaja do Warke nema bliže od 20 km, dakle nećemo biti svi na okupu kao u Bad Tatzmannsdorfu...

Međutim, ne zna Gavran da novinari i svi ostali koji žele biti što bliže našoj nacionalnoj momčadi planiraju iznajmiti kućice u gradiću koji se prvi put spominje 1321, a najpoznatiji je po istoimenoj pivovari Warka, najstarijoj u Poljskoj, sponzoru poljske reprezentacije. Pilica je pak jedna od najčiščoh poljskih rijeka i može se u njoj i okupati.

Gazdarica Edyta

- Oduševljeni smo što je naš hotel i resort hrvatski izbor za Europsko prvenstvo. Bit će nam to velik izazov, no učinit ćemo sve da se Hrvati kod nas osjećaju dobro - kazala je poljskoj Gazeti nakon što je saznala za Bilićevu odluku direktorica hotela Edyta Najda.

Tereni za trening koje je unaprijed pohvalio Gavran tek idu na završnu obradu.

- Radimo drenažu, kako je tražila Uefa, kako na većem, tako i na manjem terenu, na oba ćemo posaditi novu travu. Hrvatska će imati ugodne uvjete za vježbanje - poručila je Najda, na koju je očito i splitsko-dalmatinski dvojac Bilić-Gavran ostavio dobar dojam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:15