IGOR ŠTIMAC REZIGNIRAN

'Mlakar je zašutio otkad se počeo susretati s Vrbanovićem...'

Igor Štimac oštro je reagirao na ‘odluku bez odluke’ Ministarstva uprave koje nije donijelo nikakvo rješenje o zahtjevu za poništenjem Skupštine HNS-a, a zapravo je potvrdilo da Vlatko Marković može voditi Hrvatski nogometni savez
 Goran Mehkek / Cropix

SPLIT - Nakon četiri mjeseca maltretiranja ministar Uprave Davorin Mlakar je oprao ruke od svega. Umjesto da preuzme odgovornost, ministar se proglašava nenadležnim. Pozivam ministra Mlakara, ali i ministra Fuchsa da se javno očituju o ovom slučaju i da preuzmu odgovornost u svoje ruke jer su na poziciji da moraju biti odgovorni, a ne prati ruke od svega - u dahu izgovara Štimac.

- Ključno je pitanje kako je to ministar Mlakar bio odgovoran za Dubrovački savez, a sad više nije odgovoran za Skupštinu HNS-a. Ali, meni je jasno kako funkcionira ova pravna situacija, valjda je to postalo jasno i drugima.

Odmah i objašnjava:

- Krajem veljače od ministra Mlakara dobio sam službeni stav da, po pitanju Skupštine HNS-a na kojoj je za predsjednika izabran Vlatko Marković, postoje evidentni elementi počinjenja prekršaja zakona RH kao i Statuta HNS-a i da ne postoji ništa drugo nego poništenje oduke i raspisivanje nove skupštine. Dalje, iz pouzdanih izvora, potvrđeno mi je da je isti stav zauzet na kolegiju ministarstva, a rješenje je bilo poništenje obje skupštine te sazivanje treće. Također, na sastanku visokog političkog kruga sve je bilo spremno za rješenje o poništenju. Ovdje ne govorim o uplitanju politke u nogomet, ali Hrvatski nogometni savez pitanje je javnog interesa, a politika mora biti odgovorna za takve stvari.

Preokret se, smatra Štimac, dogodio nakon što su se u travnju intenzivirali susreti ministra Mlakara i Damira Vrbanovića.

- Otad traje šutnja, sprema se odluka bez odluke na račun koje će svi oprati ruke...

U cijeloj toj priči bilo je puno pravnih zavrzlama i tumačenja, a dojam je da su institucije zakazale.

- Kad sam u Ministarstvu sporta pitao tko je zadužen za provođenje Zakona o sportu, rekli su da nisu oni!?

Ono što se događa u pozadini cijele priče puno je jasnije.

- U HNS-u se provode represivne mjere nad onima koji misle drugačije i koji žele boljitak hrvatskog nogometa. Suspenzija 27 članova Skupštine je pravi presedan. Najveće kazne su od šest mjeseci ili doživotno, a uopće ne postoji kazna od dvije godine, a oni su nas kaznili s dvije godine . Kao razlog navodi se nanošenje štete hrvatskom nogometu, a pitam vas koliko je štete nanio Mamić i je li šteta kad je tajnik Srebrić bio uhapšen na Heathrowu u krađi olovaka, a nije kažnjen. Kad suspendiraju dvojicu čelnika županijskih saveza, to je kao da Vlada suspendira dvojicu zastupnika i umjesto njih imenuje povjerenike koji će provoditi njihovu politiku. Sve se radi da u rujnu Marković časno ode i da ga izaberu za počasnog predsjednika Saveza, a želi se osigurati većina za onoga za kojeg oni žele da ga naslijedi, za Davora Šukera.

Šuker će biti samo nastavak politike koju provodi Marković s najjačim saveznikom Mamićem, drži Štimac.

- To je savez kakav ne želim ni ja, a ni većina nas koji djelujemo u nogometu. Nije mi važna fotelja ni pozicija. Još u ožujku sam predložio Anti Kulušiću da bude kandidat jer prihvatit ću svakoga tko neće biti pod utjecajem sadašnjih vlastodržaca nego će raditi u korist hrvatskog nogometa.

Prevarili su opet Split i naivce...

- Jadni su oni koji su vjerovali da će se s Izraelom igrati u Splitu. Rekao sam Jošku Grbiću dok je bio v. d. predsjednika Hajduka da je Split izabran isključivo jer je šest mjeseci prije toga dogovoren koncert Bon Jovija u Maksimiru. Split se nametnuo kao stadion s najvećim kapacitetom radi prodaje ulaznica. I nije bilo nikad govora o tome da će se dogoditi druga velika utakmice reprezentacije u Splitu i neće se dogoditi. Samo naivci su u to vjerovali...

Zna se da Hajduk neće biti prvi!

- Prema ovakvom ustroju HNS-a, uz ovakvu sudačku organizaciju, način delegiranja i davanje prolaznih ocjena kao i forsiranje svega što nije sportsko i fair play, unaprijed se zna tko će biti prvi, a kalkulira se s onima koji će ispasti iz Lige... Nije ni počelo prvenstvo, a Hajduk nije prvak i neće biti! Hajduk nema sportsko pravo na ostvarenje tog rezultata, ali ovo nije klubaška borba niti borba sjevera i juga, Dalmacije i ostalog dijela Hrvatske. Ovo je borba za jednaki i ravnopravni HNS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 05:04