ENGLESKI KANDIDAT

LEGENDU UNITEDA ČEKA NOVA KARIJERA Rio Ferdinand postaje potpredsjednik Fife?

Rio Ferdinand isplivao je kao neočekivani kandidat za budućeg potpredsjednika Međunarodne nogometne federacije (Fifa), doznaje Guardian od visokog izvora u Engleskom nogometnom savezu (FA).

Nakon što je direktor Manchester Uniteda David Gill poručio da se neće kandidirati za funkciju u novoj nogometnoj vladi, i to zbog animoziteta prema sadašnjem (a vjerojatno i budućem) predsjedniku Seppu Blatteru, FA je sastavio popis četvorice igrača koje smatra prikladnima za diplomatske zadatke.

Osim Ferdinanda, na njemu su bivši reprezentativni golman David James, koji trenutno brani u indijskoj ligi, te Graeme Le Saux i Paul Elliott. Kada bi branič QPR-a bio izabran, morao bi zadatke u Fifi uskladiti s rasporedom utakmica.

Bolje veze u Uefi

U Fifinom Izvršnom odboru sjede osmorica potpredsjednika, a Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno je zastupljeno preko 70-godišnjeg Jima Boycea kojemu mandat istječe u lipnju sljedeće godine. Čovjek kojega Englezi ponude kao kandidata suprotstavit će se oponentima iz Škotske i Walesa, a to će po svemu sudeći biti predsjednici tamošnjih nogometnih saveza, Campbell Ogilivie i Trefor Lloyd Hughes.

O Boyceovom će nasljedniku glasovima odlučivati skupštinari Uefe na Kongresu u Beču u ožujku.

U Walesu su čvrsto uvjereni da je došao njihov red za potpredsjedničku fotelju budući da je nijednom nisu imali u 70 godina postojanja Izvršnog odbora Fife. Englezi pak drže da princip rotacije ne važi jer je nedavnom reformom Fife ionako predviđeno da kandidata biraju sve članice Uefe, a ne samo domaći savez. Guardian spekulira da su Le Saux i Elliott u blagoj prednosti pred Ferdinandom jer već imaju iskustvo iz savjetodavnog odbora FA-a, ali i bolje veze u Uefi.

Uzdrmani Nizozemac

Ferdinand je proteklih dana bio u središtu pažnje otočkih medija zbog autobiografije u kojoj se obrušio na Moyesa i Terryja, a u ponedjeljak je gostovao i na klupskoj televiziji Manchester Uniteda gdje je opisao kakav je šok kod igrača izazvala vijest da će se Sir Alex Ferguson umiroviti.

- Kada smo to čuli, odjednom nam je nestalo vjetra u jedrima. Fergiejev je odlazak najviše zabolio Van Persieja, jer je došao sezonu ranije, osjetio uspjeh i htio ga ponoviti. Vidjelo sa na njemu da je uzdrman - otkrio je 35-godišnji Ferdinand.

ČETIRI KANDIDATA FA

Rio Ferdinand (35)

Igračka karijera (još uvijek aktivan): West Ham, Bournemouth, Leeds, Man. United, Queens Park Rangers

Graeme Le Saux (45)

Igračka karijera: Chelsea, Blackburn, Chelsea, Southampton

Paul Elliott (50)

Igračka karijera: Charlton, Luton, A.Villa, Pisa, Celtic, Chelsea

David James (44)

Igračka karijera (još uvijek aktivan): Watford, Liverpool, Aston Villa, West Ham, Man. City, Portsmouth, Bristol, Bournemouth, IBV, Kerala Blasters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 03:54