TRANSFERI, TRANSFERI

Latinoamerički ‘anonimci’ naplaćuju izvrstan Mundijal

Na južnoafričkom turniru isplivala su mnoga imena koja bi mogla naći svoje mjesto u jakim europskim klubovima
The Paraguayan team react after Paraguay's striker Oscar Cardozo (unseen) converted a penalty to win the game during penalty kicks after the 2010 World Cup round of 16 match Paraguay versus Japan on June 29, 2010 at Loftus Versfeld Stadium in Pretoria. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
 AFP

ZAGREB - Svjetsko prvenstvo najbolji je izlog koji nogomet može ponuditi. Svaki dribling, uklizavanje, izgubljena lopta ili kriva obrambena procjena završila je u bilježnici brojnih skautova koji su pokrivali travnjake diljem Južne Afrike. Očekivano, kao i tijekom svakog velikog natjecanja, isplivala su neka nova imena koja su do sada živjela na nogometnim marginama. Zato njihovi sadašnji poslodavci zadovoljno trljaju rukama jer su ih u svojim redovima zadržali dovoljno dugo da bi im cijena došla blizu maksimuma.

Kupujte Paragvajce!

Na najistaknutije pojedince, koji bi nakon SP-a trebali ostvariti više desetaka milijuna “teške” transfere, već je potrošeno mnogo tinte. Međutim, neće se veliki novac brojati samo za Özila, Sneijdera, Suareza i ostale otprije primamljive “španere”. Vjerojatno najzadovoljniji mogu biti poslodavci igrača četiriju ugodnih latinoameričkih iznenađenja: Urugvaja, Paragvaja, Čilea i Meksika. Južnoamerikanci su predstavili niz zanimljivih zadnjih veznih i bočnih igrača, danas vrlo traženih među europskim velikanima.

Neki od njih, poput Urugvajaca M. Pereire (Benfica) i Fucilea (Porto), već su izgradili ime u Europi. Međutim, kvartet Paragvajaca - Veron (30), Morel (32), Barreto (25) ili V. Caceres (25) - tek bi to mogao učiniti.

Prodati ili čekati?

U toj bi računici godine prve dvojice mogle biti problem, ali Barreto i Caceres tek su u srednjim dvadesetima pa bi Atalanta i Libertad mogli bogato zaraditi. Oko primamljivih Čileanaca ( Isla, Vidal, Mark Gonzalez...) trebat će ipak više truda, odnosno novca, s obzirom na to da su ih solidne europske družine već vezale dugogodišnjim ugovorima.

Neki klubovi su, napravivši transfere prije svjetske smotre, uštedili mnogo novca. Barcelona bi nakon SP-a za Davida Villu sigurno Valenciji morala isplatiti pokoji milijun više, ali prvi golgeter prvenstva i uoči turnira bio je provjerena kvaliteta. Odličnom bi se trebala pokazati i odluka sir Alexa Fergusona da osigura usluge munjevitog meksičkog napadača Javiera Hernandeza. Iako cijena travanjskog dogovora nije objavljena, odlična rola i dva gola 22-godišnjaka u JAR-u sigurno bi još više podebljala račun Guadalajare.

Birsa zaslužuje bolji klub

Dobar posao s prvim slovačkim topnikom Robertom Vittekom napravio je Ankaragücü. Teško bi Turci preoteli Lilleu igrača s reputacijom četverostrukog strijelca na Mundijalu.

Posebno izdvajamo petoricu igrača kojima je SP, po našem mišljenju, ponajviše podignuo cijenu. Belhadja će na promjenu sredine natjerati i klupska situacija. Caceres bi se morao otisnuti put Europe. Birsa je bio ugodno slovensko iznenađenje i zaslužuje ambiciozniju sredinu od Auxerrea. Muslera je najveće vratarsko otkriće SP-a, a Annan se više ne bi smio “smrzavati” u Norveškoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:50