NEWS KANAL

TRI GODINE BALKANSKE AL JAZEERE Goran Milić: ‘Neki su mislili da smo al-Qa’ida. Sada znaju da smo ugledna kuća’

Direktor Goran Milić rekao je da se na Al Jazeeri voditelji ne smiju mrštiti u kameru
 Danijel Soldo/CROPIX

Tri protekle godine bile su posve dostatne da posložimo sve karike u lancu proizvodnje vijesti i sporovoznih programa na Al Jazeeri Balkans. Zadovoljan sam! Jer, naša su istraživanja na početku pokazivala da više od pedeset posto potencijalnih gledatelja nije nikada čulo za Al Jazeeru, a nemali nas je broj njih čak identificirao s al-Qa’idom.

Danas većina ljudi u ovoj regiji zna za nas, a oni koji redovito gledaju naš program imaju puno više pohvala nego kritika - kaže Goran Milić, direktor vijesti i programa Al Jazeere Balkans, televizije koja je 11. studenoga prije tri godine počela emitirati program i tako postala prvi kanal ove globalne mreže koji se emitira na nekom drugom jeziku osim engleskog ili arapskog.

Al Jazeera Balkans donosi regionalne i globalne vijesti te o regiji izvještava gledatelje koji prate programe Al Jazeere u svijetu.

- Naš koncept - 50 posto vijesti iz ove regije, na način da preferiramo snagu vijesti a ne pojedine države, te 50 posto vijesti iz svijeta, računajući da na planetu živi sedam milijardi ljudi, a ne samo ona ‘važnija’ milijarda - bio je u početku zbunjujući za publiku. Međutim, to je ta dugoročna koncepcija Al Jazeere.

Navikli na reportere koji iz rata izvještavaju dramatičnim glasovima, kao da sami pucaju iz rova, na voditelje koji govorom tijela, mrštenjem i poštapalicama prate svaki prilog u vijestima, Al Jazeera se nekim gledateljima čini previše smirenim, neutralnom, čak i bez emocija. Ali, politika Al Jazeere je takva. Status zvijezde tu se zaslužuje višegodišnjim radom, a ne doskočicama - tvrdi Goran Milić koji priznaje da je i njemu, kao TV novinaru koji je četiri desetljeća radio na drugim principima, ovaj pristup u početku bio neobičan. Danas smatra da taj način ima više smisla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:11