PREDBRAČNI UGOVORI

McCartney u razvodu izgubio 35 milijuna dolara, Madonna 92, a Katy Perry 20...Zato 10 odvjetnika štiti veliku imovinu Marije Šarapove

Tenisačica Marija Šarapova ima 24 godine i jedna je od najbolje plaćenih sportašica svijeta. Samo njen ugovor s Nikeom vrijedi 70 milijuna dolara. Nije stoga čudno što će s budućim mužem, slovenskim košarkašem Sašom Vujačićem, potpisati predbračni ugovor.

Na dogovor u Istanbulu, gdje Saša trenutačno igra za klub Anadolu Efes, došlo je čak deset Marijinih i jedan Sašin odvjetnik. Poučeni iskustvom mnogih slavnih koji su se opekli, Marijina obitelj ništa ne želi prepustiti slučaju. Odvjetnici će pažljivo sastaviti svaku stavku ugovora kako bi u slučaju razvoda njeno bogatstvo ostalo u njenim rukama.

Neromantičan potez

- Želim da naše vjenčanje bude slavlje naše ljubavi. Pred prijateljima i obitelji, bez prodaje slika tabloidima i bez potpisivanja predbračnog ugovora - tako je u listopadu prošle godine govorio, pak, britanski komičar Russel Brand (36) kad se ženio s američkom pjevačicom Katy Perry (27) na ekstravagantnoj ceremoniji u Indiji. No, 14 mjeseci poslije upravo je ona zadnja u nizu slavnih osoba koja je nastradala jer nije potpisala predbračni ugovor, nego je vjerovala u onu “dok nas smrt ne rastavi”. Njen uskoro bivši suprug mogao bi dobiti 20 milijuna dolara nakon 14 mjeseci braka. Prema kalifornijskom zakonu, trebao bi dobiti pola njezina bogatstva.

Upravo su hollywodski brakovi najpodložniji potpisivanju predbračnih ugovora. Možda se ne smatraju romantičnima, ali to nije ni razvod koji u tom slučaju često završi u suzama jedne strane. Prema kalifornijskom zakonu, ako ne potpišu predbračni ugovor, supružnici dijele imovinu stečenu u braku pola-pola. Bez obzira na to je li jedan zaradio 100 milijuna dolara, a drugi ništa. S polovicom hollywoodskih brakova koji se razvode, predbračni ugovori imaju puno ekonomskog smisla. Važno je imati i dobrog odvjetnika koji će ugovor sastaviti tako da ga se nakon rastave ne može lako osporiti. Usprkos velikoj rati u slučaju razvoda i još većoj razlici u godinama, upravo je slavni Hugh Hefner bio taj koji je odbio potpisati “bilo kakav prokleti ugovor”. Sa svoje 84 godine, tri braka iza sebe i 24-godišnjom zaručnicom, smatrao je kako to nije potrebno. No, mlada je pobjegla i u suzama otkazala vjenčanje. I vjerojatno Hefu sačuvala milijune.

Dogovor izvan sudnice

Ako Russel Brand uskoro postane novopečeni milijunaš, jedan njegov sunarodnjak prošao je još bolje. Redatelj Guy Ritchie i Madonna nisu potpisali predbračni ugovor kad su se 2000. vjenčali. Nakon osam godina par se rastao po kratkom postupku na sudu u Londonu, a Guy je nagodbom dobio između 76 i 92 milijuna dolara. Svi su bili zapanjeni zato što Madonna nije potpisala nikakav ugovor. Prema zakonu, on je trebao dobiti polovicu od njenih 500 milijuna dolara, ali uspjeli su se dogovoriti izvan sudnice.

Oskarovka Reese Witherspoon razvela se od glumca Ryana Phillippea nakon sedam godina, dvoje djece i glasina o nevjeri. Ona je zarađivala 15, a on tri milijuna dolara po filmu. Nije zatražila alimentaciju, kao ni on, ali je prema kalifornijskom zakonu glumac dobio pola njezine imovine.

Nekima predbračni ugovor nikada ne “sjedne”. Tako je slavni Beatle Sir Paul McCartney rastavom od Heather Mills izgubio 35 milijuna dolara jer nisu ništa potpisali. Njegova kći, slavna dizajnerica Stella, javno ga je molila i preklinjala da se ne ženi s Heather, ali je Paul bio uporan.

Poučak Denise Richards

Uz milijune koje mu je uzela, mora joj godišnje plaćati i 70.000 dolara za uzdržavanje njihove kćeri Beatrice sve dok ona ne postane punoljetna. No, čini se da je ostao vječni romantik.

Naime, nakon četiri godine Paul se ponovno odlučio na brak. Prstenom vrijednim 650.000 dolara 68-godišnji Paul zaprosio je 51-godišnju Nancy Shevell i - odbio potpisati predbračni ugovor.

No, neki su se slavni pokazali gotovo vidovitima. Tako je glumica Denise Richards pri udaji za problematičnoga Charlieja Sheena uspjela ubaciti jednu vrlo zanimljivu klauzulu. Ako je Charlie prevari, ona će pri razvodu dobiti dodatna četiri milijuna dolara. Charlie se svojski potrudio, pio, drogirao i naganjao žene sve dok nije doživio kolaps i završio na odvikavanju. Denise je pokupila njihove dvije djevojčice i novac. Uz to i muža svoje susjede Heather Mills - Richarda Samboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:08