JOE TOTH Afp
OPROŠTAJ KRALJICE

Posljednji Wimbledon jedne od najvećih ikada? ‘Sigurno sam u boljem stanju, ali ne znam hoću li se vratiti...‘

Osvajačica 23 Grand slam turnira se nakon godinu dana vratila tenisu i odmah na startu je izgubila
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 30. lipanj 2022. 13:50

Nije igrala godinu dana, nije igrala od lanjskog Wimbledona kada je morala predati Aleksandri Sasnovič zbog ozljede koljena.

Sada se vratila sa 40 godina. Ona, Serena Williams, žena koja je osvojila 23 Grand Slam turnira i žena koja je šest puta slavila na Wimbledonu željela je još jednu šansu. Nije išlo, već u prvom kolu ispriječila se Francuskinja Harmony Tan koja je slavila sa 7:5, 1:6, 7:6 (10-7). U završnom super tie breaku, s kojim se od ove sezone zaključuje meč kod 6:6 u odlučujućem setu, Tan je bila snalažljivija, sretnija, spretnija, iako je Serena u cijeli meč unijela veću količinu emocija nego pri nekim ranijim osvajanjima Grand Slam turnira. Neke poene je proslavljala je utorak navečer poput prijašnjih naslova.

Serena je mogla ovo proći u dva seta, mogla je i u tri, jer je imala svoje šanse u uvodnom setu, koji je ipak otišao nakon obostranih breakova na stranu Francuskinje. U drugom je Serena igrala kao nekad, razbila je Tan sa 6:1, a u trećem setu je opet imala - break. Onda ga je izgubila, pa imala još jedan, servirala za meč, ali Tan se izvukla.

image
GLYN KIRK Afp

Izvukla se i u super tie-breaku, jer je 115. igračima svijeta zaostajala 0-4, ali je onda krenula silovito i upisala pobjedu od 10-7.

Serena je ovako opisala meč u kojemu nije pronašla put do drugog kola.

- Definitivno je ovo bila velika borba i sasvim je sigurno da sam ja sada bila u boljem stanju nego sam to bila lani. A na pitanje hoću li se vratiti u Wimbledon sljedeće godine sada ne mogu odgovoriti.

image
JOE TOTH Afp

Imala bi tada 41 godinu. No, ovo nije bio posljednji meč jedne od najvećih, ako ne i najveće tenisačice svijeta svih vremena. Jer, u planu joj je zaigrati na US Openu.

- To je turnir koji igram kod kuće, a posebno volim i New York i US Open. To je mjesto na kojem sam osvojila svoj prvi Grand Slam naslov pa je jasno kako je to za mene posebno mjesto. Imam mnogo motiva da budem bolja nego sam sada i da zaigram kod kuće.

image
GLYN KIRK Afp

Francuskinja je postala nakratko zvijezda. Iako joj ovo bio tek treći nastup na Grand Slam turnirima, a samo je lani u Roland Garrosu prošla prvo kolo, sada je stigla zbog pobjede nad velikom Serenom pred reflektore, kamere, mikrofone...

- Kad sam vidjela ždrijeb, uplašila sam se. Jer, bila je to Serena Williams, legenda ovog sporta na drugoj strani. Pomislila sam "o Bože, pa kako da igram protiv nje, ako budem osvojila gem ili dva, bit će dobro..."

Osvojila je puno više od toga. Cijeli meč. I svijetla pozornice. Možda je i zauvijek oprostila Serenu Williams od Wimbledona. Kako je to izgledalo u utorak navečer, za tako što postoje realne šanse.

Linker
10. svibanj 2024 03:06