PROFIMEDIA Profimedia
‘BOJIM SE KURŠLUSA...‘

Otkrio kako je Čilić doživio šok u Londonu, pa poručio: ‘Da se ovdje ljudi testiraju bila bi gomila pozitivnih‘

Trener Marina Čilića, koji se povukao s Wimbledona, o zbivanjima u Londonu i onome što slijedi
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 28. lipanj 2022. 20:32

Prije nego je i počeo, Wimbledon je završio za Marina Čilića. Najbolji hrvatski tenisač trebao je u utorak igrati meč prvoga kola protiv Amerikanca Mackenzieja McDonalda, ali njegovo mjesto u ždrijebu zauzeo je Portugalac Nuno Borges, koji je tako ipak dočekao svoju priliku iako je izgubio u posljednjem kolu kvalifikacija.

No, u nepovrat je otišla prilika za Marina Čilića, a uzrok je koronavirus.

- Marin se u četvrtak navečer počeo osjećati loše, dobio je i temperaturu pa je napravio test na Covid-19 koji se pokazao pozitivnim - ispričao je neke detalje kako se razvijala situacija Čilićev trener, Ivan Cinkuš.

image

Ivan Cinkuš

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Sljedećih nekoliko dana Marin je proveo u samoizolaciji, a u ponedjeljak ujutro napravio je novi test.

- Ovaj put je bio negativan, pa smo odlučili otići do kluba i probati trenirati i vidjeti kako će biti. Marin je bio bolje, ali temperatura ga je ipak iscrpila i htjeli smo probati barem izaći na teren da vidimo kakvo je stanje. Ali, čim smo došli tamo, odmah je Marin rekao da nije baš nešto dobro, da se i dalje osjeća umornim. Još je onda k tome počela i kiša padati, pa se nije moglo trenirati već bismo morali čekati. Eto, i to je valjda bio neki znak da ne moramo ni pokušavati - rekao je Cinkuš.

- Na kraju smo odlučili da nema smisla forsirati i da ne može odigrati meč. Uostalom, on nije došao u Wimbledon da bi odigrao jedan-dva meča, odnosno da proba nešto napraviti, on je tamo došao s puno većim ambicijama, ali fizički teško da bi to izdržao i uspio - kaže Cinkuš.

Nitko zaražen u stožeru

Čak i da je dobio 1. kolo, tko zna kakve bi to posljedice ostavilo na Čilića i koliko bi mu naštetilo u eventualnom nastavku turnira. Jest da postoji dan pauze između mečeva, ali radi se o mečevima na tri dobivena seta, dakle možda bi morao igrati i pet setova, a to je puno za nekog tko fizički nije u najboljem stanju. A izaći na teren s razmišljanjem da ćeš možda predati nikad nije bio Marinov stil.

image

Marin Čilić

ADRIAN DENNIS Afp

Uostalom, do US Opena prošle godine, Čilić je bio poznat po tome da baš nikad u karijeri nije predao meč koji je započeo. A radi se tu o razdoblju od 16 godina i odigranih 837 mečeva. Nije odustajao, iako mu nitko ne bi zamjerio, ni kada je imao krvave žuljeve na stopalima tijekom finala Wimbledona 2017. protiv Federera, ni kada je imao problema s koljenom... U New Yorku je predao početkom petog seta Philippu Kohlschreiberu zbog ukočenog vrata. Ne bi imalo smisla ni sada pojaviti se i onda možda upisati neki ružan poraz ili jednostavno predati usred meča.

Inače, nitko osim Marin u njegovu stožeru nije zaražen, a k tome su neki koronu preboljeli ne tako davno pa nisu bili u rizičnoj skupini.

Neke je srpske medije, pak, vijest o Čilićevom odustajanju radi zaraze zabrinula zbog njihova aduta, Novaka Đokovića. Naime, u četvrtak, dakle na dan kad je Marin počeo osjećati simptome, Đoković i Čilić trenirali su zajedno u Wimbledonu.

- Ma, nije tu bilo ništa jer nit' su se grlili nit' družili, eventualno rukovanje ili "šaka" na početku i kraju treninga. Nije tu bilo bliskog kontakta, došli su i odradili trening, prije i poslije je svatko išao na svoju stranu, bilo što se tiče zagrijavanja ili rastezanja, nisu praktički uopće bili zajedno - rekao je Cinkuš.

Dobio Đokovića 6:2

Inače, dodatni razlog zašto je šteta što se ovo dogodilo našem tenisaču je i ishod tog treninga.

- Marin je dobio Novaka 6:2, igrao je sjajno. I općenito je bio super raspoložen, u dobroj formi, tako da je bio baš tužan kad se sve ovo izdogađalo.

Tražiti način, mjesto i vrijeme gdje je Marin "pokupio" koronu nema smisla. Pogotovo ne kada je u pitanju London, odnosno Velika Britanija. Jer, kako kaže Cinkuš, zaštitne mjere tamo ne postoje, ni u Wimbledonu.

- U Engleskoj kao da su na razini države odlučili da Covida više nema, da virus više ne postoji i tako se ponašaju. Nema nikakvih testiranja, kontrole... Da su barem ostavili onaj skener za mjerenje temperature na ulazu, pa nešto, ako netko ima tempraturu, ali ni to. A sjećam se prošle godine, testiranje svaka dva dana, pa PCR testovi, pa zabrana druženja, pa sva ograničenja. Sada ništa. Po meni je to potpuna neodgovornost! - kazao je Cinkuš.

- Opustili su mjere totalno i sada će se, bojim se, dogoditi kuršlus jer virus nije nestao, dapače vidim da brojke zaraženih po državama opet rastu. Evo, i Berrettini je objavio da je i on pozitivan, a on je nama prošli tjedan bio otkazao dogovoreni trening. Ne znam zašto, iz njegova su nam stožera samo rekli da se loše osjeća.

Je li već tada bila korona u pitanju, tko zna. Uglavnom, dva slučaja korone u dva dana, a nije nemoguće da ih još bude.

- Siguran sam da trenutačno u Wimbledonu ima još dosta pozitivnih i da će ih još biti. Da se provode testiranja, gomila bi bilo pozitivnih. Evo, i Marin je u teoriji, kada je doznao da je pozitivan, mogao je i zaražen i dalje dolaziti u klub i trenirati, pa i zaraziti usput nekoga tamo, jer nikakvih mjera kontrole nema. Testiranje koje je napravio bilo je samovoljno i nikome nije morao otkrivati rezultat. E, sad on nije takav da će to napraviti, ali nisam siguran da su svi tako odgovorni - podvukao je Ivan Cinkuš.

Desetak dana na godišnji, pa pripreme za američku turneju

Marin Čilić u svojoj objavi da ne može nastupiti izrazio je žaljenje što je na ovakav način završava sezona na travi. Što mu slijedi?

- Marin se mora prvo odmoriti, zapravo idemo desetak dana svi, cijela ekipa, na godišnji odmor pa ćemo onda opet krenuti s pripremama za nastavak sezone - kaže Cinkuš.

- Dolazi nam američka turneja i trebamo se spremiti da tamo Marin bude najbolji mogući. Bude li zdrav, siguran sam da će sve doći na svoje što se rezultata tiče.

Linker
16. travanj 2024 18:56