Mikaela Shiffrin i Zrinka Ljutić

 MIKAELA SHIFFRIN FACEBOOK
DJEVOJKA S POSTOLJA

Veliki intervju hrvatske senzacije za SN: ‘Bilo je ludo! A jednom ćemo Leona i ja biti zajedno na vrhu‘

Ni Ivica Kostelić nije imao zamjerki na Zrinkin nastup. A pala je i fotka s velikom Mikaelom...
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 30. siječanj 2023. 18:25

Bilo je samo pitanje dana i utrke kad će se dogoditi. I kojoj će prvoj uspjeti. Toliko su dobre Zrinka Ljutić i Leona Popović u slalomu ove sezone. Led je probila mlađa i poklonila si najbolji poklon za 19. rođendan, koji je proslavila samo tri dana ranije. Zrinki Ljutić je trebalo tek 20 slaloma u najjačem društvu da se prvi put popne na postolje u Svjetskom kupu. Špindleruv Mlyn, 29. siječnja 2023., ostat će mjesto i datum koji će ona uvijek pamtiti, a hrvatsko skijanje je ponovo, nakon više od 15 godina dočekalo skijašicu na postolju. Prvo Zrinkino od mnogih koja dolaze? Ako ne bude ozljeda, svi koji se razumiju u skijanje uvjereni su da će baš tako biti.

Dan nakon slavlja u Češkoj odmarala se u Zagrebu. Ritam u kojem se natjecala, trenirala i putovala posljednjih tjedana bio je vrlo naporan.

- Jesam, umorna sam - odmah je priznala.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

Umorna i sretna. Nakon utrke je rekla da će joj trebati neko vrijeme da postane potpuno svjesna da je doista prvi put dohvatila postolje u Svjetskom kupu. Jesu li se dojmovi slegnuli ili ste morali spavati s trofejom da budete sigurni da je doista vaš?

- Nisam morala, ali je, naravno, dobio posebno mjesto na polici s ostalim trofejima.

U Špindleruvom Mlynu je bila na istoj poziciji kao i u Flachauu samo devet dana ranije, treća nakon prve vožnje, ali je ishod bio potpuno drukčiji. U Austriji je u drugoj vožnji "haklala" jedna vrata, u Češkoj je cijelu drugu vožnju skijala vrhunski.

- Bila sam nervozna na zagrijavanju, ali nije to bilo ništa specijalno. Smirila sam se prije starta i koncentrirala samo na vožnju tako da sam se uspjela izgubiti u skijanju i zaboraviti na sve oko sebe.

Točno ono što je trebalo da bi još jednom pokazala koliko vrijedi. A već je na stazi osjetila da ta njezina vožnja vrijedi jako puno.

- Osjećala sam tijekom vožnje da imam dobar tempo, da je to solidno. Kako sam se približavala cilju imala sam osjećaj da će biti dovoljno, da ne trebam ništa previše pokušavati i riskirati, nego se samo na isti način skijati do kraja i da će to biti dovoljno za ono što želim. I bilo je tako.

Jednostavno je sažela svoj nastup u drugom slalomu u Češkoj.

- Sve se složilo kako sam htjela i kako sam si priželjkivala. Zadovoljna sam s vožnjom, zadovoljna sam što sam ušla kao prva u cilj, drago mi je da sam uspjela spojiti dvije dobre, konstantne vožnje i super, treće mjesto je tu.

U izjavama nakon utrke rekli ste kako ste dan ranije bili ljuti i frustrirani zbog pogreške u drugoj vožnji prvog slaloma u Špindleruvom Mlynu, koja vas je koštala vrhunskog rezultata i bacila sa 6. mjesta na 29.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

- Više sam bila frustrirana, nego ljuta i to zato što mi se stalno nešto događalo, stalno te neke kao glupe pogreške i kombinacije na koje ne mogu puno utjecati, ali se ipak dese. No i to je jedno iskustvo i pomaže za sljedeće nastupe. Drago mi je da sam uspjela drugi dan pristupiti utrci i skijati kao da se ništa nije dogodilo. Iako, ostavi to malo traga. Bila sam i na zagrijavaju uoči drugog slaloma malo frustrirana zbog tih pogrešaka koje su mi se događale i zbog ispadanja, ali uspjela sam još malo izdržati i vjerovati da će biti u redu.

Ali nije to bilo prvi put da je uspjela kao "prebrisati krpom" pogrešku ili propuštenu priliku i samo 24 sata kasnije odraditi kao da se ništa nije dogodilo, a to govori i o mentalnoj čvrstini. Vrlo sličnu situaciju kao u Špindleruvom Mlynu imala je u Leviju gdje u prvom slalomu nakon 7. mjesta u prvoj vožnji nije završila drugu, pa recimo u Kronplatzu gdje je u prvom veleslalomu propustila priliku za druge bodove u ovoj disciplini, ali ih je drugi dan osvojila. Čak je i Flachau potvrda da ne dopušta da ju loša situacija iz prethodne utrke vuče unatrag, jer na prethodnom slalomu u Zagrebu nije završila prvu vožnju, a u Austriji je prvu odskijala tako da su samo Mikaela Shiffrin i Petra Vlhova bile ispred nje.

- Pokušavam da to što se dogodilo u prethodnoj utrci ne utječe. Nekad uspijem, nekad ne. A ispadne jako lijepo kad uspijem.

U devet održanih slaloma ove sezone čak je sedam puta prvu vožnju završavala u deset najboljih (iznimke su samo Zagreb gdje nije završila prvi "lauf"i Killington gdje je bila 14.). Je li vam lakše skijati prve vožnje?

- Da, puno lakše, ali mislim da je tako većini skijaša i skijašica. U prvoj vožnji obično samo skijam, želim vidjeti kako će biti, i to uvijek ispadne dobro. U drugoj vožnji je uvijek veći pritisak, nervoza, imaš nešto za obraniti ako si visoko plasiran, a znam da su se skijašice, koje su bile lošije u prvoj vožnji, spustile niz stazu jače, da su mogle riskirati više jer nisu imale toliko za izgubiti. Dosta stvari se treba poklopiti da sve ispadne dobro, ali mislim da će mi sad biti lakše spajati i druge vožnje. Vidjela sam da je ovo kako sam nastupila u Špindleruvom Mlynu pravi način i da se samo trebam skijati onako kako znam. Naravno da to nije lako, nije se lako isključiti, ali sve više hvatam taj osjećaj.

image
PETRášEK RADEK/ČTK/PROFIMEDIA Petrášek Radek/Čtk/profimedia

Ono što daje dodatnu težinu dosadašnjim Zrinkinim Top 10 plasmanima u prvim vožnjama jest činjenica da su njezini startni brojevi u tim utrkama bili u rasponu od 17 do 30. Ali s rezultatom iz Češke izborila je ulazak u drugu skupinu slalomašica i startne brojeve od 8 do 15.

Znamo da je tata Amir Ljutić bio sretan zbog prvog postolja, ali je li trener Amir Ljutić imao neku primjedbu na vožnje?

- Ha, ha, ne. Nije ni komentirao skijanje, rekao je "svaka čast" i bio je presretan. I samo me grlio u cilju i to je to.

Bio je to dan u kojem je i trebalo samo uživati i tako se naša mala ekipa u Špindleruvom Mlynu i ponašala. Pogotovo jer su imali dvostruki razlog za slavlje - Zrinkino treće mjesto i peto mjesto Leone Popović.

- Zapravo nitko nije rekao ni riječ o vožnjama. Čak ni Ivica. Prvi put valjda da nije rekao "mogla si bolje" ili tako nešto ha, ha. Ma, uvijek se može bolje, ali sad nitko ništa nije rekao i svi su bili presretni. Svi smo uživali u trenutku i mislim da je to bio pravi način.

Ivica je Ivica Kostelić, koji je savjetnik ženske reprezentacije. Kakav imate odnos s njim i na koji način i koliko vam pomaže?

- Imamo dobar odnos, a pomaže mi puno. Pogotovo sad na utrkama što se tiče pregleda staze. Mislim, pa to je Ivica. Ne moram ništa više reći. On ima toliko puno iskustva i sve mu je to još svježe. Zna mi reći "ja bih tu ovako, tu će vjerojatno biti malo više brzine, tu treba uzeti malo više prostora". Te neke stvari koje mi tata ne može reći, a ni ja sama ne mogu sve to primijetiti, tako da je to super. Ivica je sve to prošao i može mi puno pomoći, a ja to koristim. I bio je zbilja presretan nakon utrke.

Ponekad i zasviraju zajedno. Jeste li pobjedu proslavili zajedničkom svirkom?

- Nismo stigli. Iz cilja samo krenuli u Prag na aerodrom, Leona i ja smo letjele do Frankfurta i onda do Zagreba, pa i nije bilo nikakvog slavlja. Osim onoga u cilju.

Ali upravo je to slavlje najslađe. Neposredno nakon što se dogodi veliki rezultat i podijeliš ga s ljudima s kojima si ga stvarao. I s kojim ga dijeliš jer nedjelja je bila dvostruko veliki dan za naše skijanje s obzirom na to da su i Zrinka i Leona ostvarile vrhunske rezultate. Dvije skijašice u Top 5 nismo imali ni u vrijeme dok je skijala Janica Kostelić, a uz nju Nika Fleiss i Ana Jelušić.

image
CROSKI

- To je ludo.

Reprezentacija od dvije skijašice, ali dvije za slalomski vrh.

- Leona odlično skija, a sad je još podignula razinu. Bila je odlična od početka sezone, ali sad kao da je još malo izbrusila to nešto i vidjeli smo to i na vožnjama u Špindleruvom Mlynu. Nas dvije smo stvarno super ekipa, a znam da je i kod nje samo pitanje dana kad će i ona uspjeti doći na postolje. Ali neću joj to puno govoriti, to će jednostavno doći.

Danas s razlogom možemo vjerovati da će doći i dan kad ćemo vas obje gledati na postolju.

- Baš je i Ivica rekao da će i taj dan doći. I hoće. Uskoro.

Mikaela Shiffrin mi je sad još veći uzor

Zrinka je na prvom postolju u karijeri bila u društvu Lene Dürr i Mikaele Shiffrin, a bila je to i prilika za bolje upoznavanje fenomenalne Amerikanke.

- Jako je simpa, draga. Jednostavna je i svoja. Do sada nisam baš komunicirala s njom jer između dvije vožnje je ona u nekoj svojoj "kugli", izolirana, sluša muziku ili tako nešto. Kao i mi ostale. Nismo imale baš priliku pričati, ali sad jesmo, i u cilju i na pregledu staze, i stvarno je super cura. Sad mi je još veći uzor.

Shiffrin ima običaj nakon svake svoje utrke objaviti status na društvenim mrežama i bez obzira na svoj rezultat čestitati skijašicama koje su bile na postolju. Napravila je to i nakon drugog slaloma u Špindleruvom Mlynu i nije to bilo samo spominjanje imena suparnica nego je napisala...

"Ovo je Lenin dan, potpuno. Svaka čast Zrinki za prvo hrvatsko postolje nakon Ane Jelušić. Mislim da večeras i Njemačka i Hrvatska slave. Itekako zasluženo".

Objavu je popratila i zajedničkom fotografijom sa Zrinkom iz cilja.

- Vidjela sam i baš mi je bilo drago - kaže Zrinka.

Volim stazu na kojoj će se skijati za svjetske medalje

Skijašice su u Češkoj odradile posljednje dvije utrke prije Svjetskog prvenstva koje će se od 6. do 19. veljače održati u Courchevelu/ Meribelu u Francuskoj. Pojedinačne medalje će se dijeliti u šest disciplina - spustu, super G-u, veleslalomu, slalomu, alpskoj kombinaciji i paralelnoj utrci, a održat će se i ekipna paralelna utrka.

Zrinka će skijati…

- Slalom i veleslalom. Paralelnu utrku za sada neću, nismo ni planirali u njoj skijati iako bismo sad mogli imati dobru ekipu. No, možda bi to bilo previše, a nismo to ni trenirali.

Mnogi skijaši i skijašice stavljaju Svjetska prvenstva na treće mjesto po važnosti, iza Svjetskog kupa i Zimskih olimpijskih igara, a recimo Filipu Zubčiću su svjetska prvenstva ispred ZOI. Kakva su vaša očekivanja i kako gledate na medalje sa SP?

- Sigurno je bitna medalja i bilo bi je lijepo osvojiti, ali po meni je jedini način na koji mogu napraviti neki dobar rezultat na SP da tu utrku prihvatim kao neku običnu utrku Svjetskog kupa jer to i jest samo jedna utrka. Želim samo odskijati dobro i napraviti sve što mogu. Imam jako dobar osjećaj na skijama i uz malo sreće možda se i poklope neke stvari i ostvarim neki dobar rezultat.

Postoji i dodatni razlog za optimizam.

- Volim tu stazu. Imala sam odličan rezultat prošle godine na njoj pa mi to daje još bolji osjećaj za Svjetsko prvenstvo.

Prošle godine je u Courchevel/Meribelu bila 5. u slalomu na završnici Svjetskog kupa na koju je došla kao "friška" svjetska juniorska prvakinja i to je bio njezin prvi vrhunski rezultat u Svjetskom kupu.

Linker
25. travanj 2024 22:33