Mia Brkić

 VANESA PANDZIC Cropix
MIA BRKIĆ

‘Napredovala sam više u ove nepune dvije godine nego što bih u Hrvatskoj za pet godina‘

Pojačat će Podravku Vegetu, kamo dolazi na posudbu u sljedeće dvije godine
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. travanj 2024. 22:58

Hrvatska kružna napadačica Mia Brkić sa samo 18 godina napravila je velik iskorak u svojoj karijeri te je iz Sesveta prešla u redove francuskog velikana Metza. Prvu sezonu odigrala je na posudbi u prvoligašu Saint Amandu zbog ograničenja u broju stranih igračica, dok ovu nastupa za Metz.

- Ovo mi je već druga godina pa sam se priviknula. Već i polako pričam francuski, a razumijem sve pa mi je lakše. Mogu reći da mi je lijepo, iako se osjeti razlika u mentalitetu u odnosu na Hrvatsku - kaže danas 20-godišnja Mia Brkić.

Mama je bila protiv

Francuzi su je pratili na juniorskom Europskom prvenstvu u Sloveniji na kojem je bila među najboljima na svojoj poziciji, ali i najkorisnija igračica hrvatske juniorske reprezentacije. A u rukometu je završila spletom okolnosti.

- Dvije najbolje prijateljice upisale su se na rukomet. Moja želja također je bila trenirati neki sport s loptom, ali me mama stalno nagovarala na ples. “Nije rukomet za curice”, govorila mi je, ali sam se ipak upisala i ostala...

Igrala je za Sesvete cijelo vrijeme do transfera u Francusku, a danas smatra da nije pogriješila što je vrlo mlada otišla u inozemstvo.

- Smatram da je to bio dobar potez. Kod nas sam mogla napredovati na sličan način samo odlaskom u Podravku ili Lokomotivu, te kroz igranje Europe, ali je ovo bilo bolje za moju karijeru, mislim da sam dobro odlučila. Smatram da sam u svakom slučaju napredovala više u ove nepune dvije godine nego što bih u hrvatskoj ligi za pet godina. Igrala sam protiv vrhunskih rukometašica, napredovala sam i tjelesno, isto tako i u čitanju igre. Mogu reći da se poboljšanja osjećaju u baš svim segmentima.

Ulazim kao pomoć

Muči je jedino minutaža.

- U prvenstvu igram dvadesetak minuta po utakmici, a u Ligi prvakinja koliko dobijem. Prvenstveno sam napredovala na treninzima, jer mi je minutaža ipak manja u odnosu na glavne igračice. Uglavnom ulazim kao pomoć, kad se napravi razlika. Nije da samo sjedim na klupi, ali htjela bih nešto više, i upravo zato ću na ljeto promijeniti sredinu.

Pojačat će Podravku Vegetu, kamo dolazi na posudbu u sljedeće dvije godine.

image

Mia Brkic

- Upitno je koliko bih igrala sljedeće sezone, imam jaku konkurenciju na crti. Moje ambicije s Podravkom su velike, imat ćemo dobru ekipu i ako ćemo igrati Ligu prvakinja, mislim da možemo nešto napraviti. Jest da je hrvatska liga nešto slabija, ali mislim da bi Europa mogla biti zanimljiva.

Što joj ide bolje, napad ili obrana?

- Rekla bih da je to zasad obrana. Jer obrana se igra sa srcem, i to će kod mene uvijek biti dobro. Napad više ovisi o tome kakav ti je dan.

Metz u domaćem prvenstvu treba gostujuću pobjedu protiv trenutačno vodećeg Bresta za potvrdu naslova, dok ga velik izazov očekuje u Ligi prvakinja gdje je suparnik u četvrtfinalu CSM Bukurešt.

- Mislim da imamo jako dobre šanse jer imamo jako dobru ekipu. Mi treniramo baš jako, mislim da će nas trener pripremiti apsolutno na sve. Bukurešt ima dosta iskusnih igračica, stvarno su super ekipa, no ako mi odigramo onako kako znamo, imat ćemo dobre izglede za prolaz. U svakom slučaju u Rumunjskoj idemo na pobjedu.

Linker
28. travanj 2024 22:58