ZELJKO HAJDINJAK Cropix
EUROPSKA ZLATNA LIGA

Nakon Danaca u Varaždinu pali i Španjolci, hrvatski odbojkaši uhvatili ritam i učvrstili drugo mjesto

Pobjeda naših odbojkaša u četvrtom nastupu u skupini B, u četiri seta nadigrali Španjolce
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. lipanj 2022. 22:30

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 3:1 (25:14, 25:18, 14:25, 25:20)

HRVATSKA: Višić, Perić, Nikačević 7, Busak Vidaković (L), Bakonji 1, Sedlaček 19, Hanžić 2, Šestan 6, Đirlić, Pervan (L), Mitrašinović 15, Mihalj 6, Stanković, Zeljković 1. IZBORNIK: Cedric Enard.

ŠPANJOLSKA: Colito 9, Rodriguez Perez, Gonzalez 13, Lorente Camacho 1, Ruiz 5, Ramon Ferragut, Larranaga (L), Vigil 4, Diedhiou 2, Iribarne 11, Gimeno Rubio 2, Martin, Dovale (L), Fernandez-Echevarria. IZBORNIK: Miguel Rivera.

VARAŽDIN - GSD Varaždin. Gledatelja: 1050. Suci: Szabo (Mađarska) i Muha (Hrvatska).


Hrvatski odbojkaši u četiri su seta nadigrali reprezentaciju Španjolske u četvrtom ovosezonskom nastupu u Europskoj zlatnoj ligi.

Nakon uvodna dva poraza od Ukrajine, koja kvalitetom očito odskače u skupini B, Hrvatska je uhvatila ritam, pa su nakon Danaca pred varaždinskom publikom pali i Španjolci.

Hrvatski izbornik Cedric Enard bio je prisiljen napraviti izmjenu u početnoj postavi jer je naš napadački najučinkovitiji igrač u dosadašnje tri utakmice Petar Đirlić zadobio ozljedu trbušnog zida. Umjesto njega je od prve minute na terenu na poziciji korektora bio Tomislav Mitrašinović, a uz njega su počeli tehničar Bernard Bakonji, primači-pucači Marko Sedlaček i Filip Šestan, te srednji blokeri Kruno Nikačević i Ivan Mihalj, uz libera Hrvoja Pervana.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Takva je postava sjajno krenula u utakmicu, prisilivši španjolskog izbornika da prvu minutu odmora iskoristi već kod 5:1, a drugu kod 10:2. Nije mu pomoglo, odlično je funkcionirao hrvatski servis i blok, Španjolci su nizali pogreške, i prvi je set uvjerljivo završio na strani naše reprezentacije.

Drugi je set donio nešto veću borbu, ali čak i u takvoj situaciji, Španjolci ni u jednom trenutku nisu bili u vodstvu. Hrvatska se odvojila na 9:5, gosti su se u nekoliko navrata približili na minus jedan, ali više od toga nisu mogli. Držali su se i koliko-toliko prijetili do 16:14, a onda je naša reprezentacija s pet poena u nizu praktički zaključila priču.

Na očaj hrvatskog izbornika, njegovi igrači su se opustili i potpuno potonuli u trećem setu. Stao je napad, stali su zapravo svi segmenti igre, Hrvatske jednostavno nije bilo na terenu i Španjolci su se prošetali do seta.

image
CROPIX

Pribrali su se ipak naši odbojkaši i vratili se na tračnice u četvrtom setu. Bila je ta dionica posve izjednačena do 11:11, a onda je Iribarne zbog prigovora dobio crveni karton, Hrvatska je dobila poen, a nervozni Španjolci su se raspali.

Nakon četiri utakmice u Areni Varaždin, pred hrvatskim su odbojkašima do kraja grupne faze dva gostovanja. U subotu u Oviedu igra protiv Španjolske, a iduće srijede u Gentofteu protiv Danske.

Poredak: 1. Ukrajina 12 bodova (4-0), 2. Hrvatska 6 (2-2), 3. Španjolska 2 (1-3), 4. Danska 1 (0-2).

Linker
18. svibanj 2024 09:11