Sergej Jakirović i Željko Sopić

 Foto: Cropix, Ilustracija: Sn
ZAVRŠNICA PRVENSTVA

Apsolutno se sve promijenilo u utrci Dinama i Rijeke! Hoće li ‘nevidljivi‘ bod odlučiti prvaka Hrvatske?

Nije lako igrati pod pritiskom i Rijeka je to sad najbolje osjetila
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 29. travanj 2024. 06:02

Sve je sad drukčije nego što je bilo prije ovoga vikenda, apsolutno se sve promijenilo u utrci za naslov! U pravu su, eto, bili oni koji su "gatali" da bi se u Kranjčevićevoj moglo odlučivati o naslovu, Dinamo je prošloga tjedna preživio neugodno gostovanje kod Lokomotive, ali Rijeka je posrnula. Nakon devet uzastopnih utakmica u kojima su pobjeđivali nedirnute mreže, Riječani su u nedjelju "inkasirali" čak tri zgoditka, dva iz prekida, ostali su praznih ruku, prekinuvši taj sjajni pobjedonosni niz. I sad u posve drukčijem raspoloženju nego prije ove utakmice čekaju derbi na Rujevici s Dinamom.

Jer, sve je sad drukčije. Baš sve. Sad je, četiri kola prije kraja, Dinamo preuzeo vrh ljestvice, prvi put ove sezone! S bodom prednosti ispred Rijeke, što znači da je sad Plavima i remi onaj rezultat koji bi ih zadovoljio u izravnom okršaju s Riječanima, nemaju imperativ pobjede. Za razliku od Rijeke. K tome, Dinamo je u međusobnim okršajima bolji od Riječana (dvije pobjede i remi) i u slučaju istoga broja bodova na kraju sezone, taj bi "nevidljivi bod" odlučio prvaka...

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

Rijeka je odigrala jednu od najslabijih utakmica sezone i čini nam se da to nije nimalo slučajno. Dojma smo, naime, da je pritisak napravio svoje, budući da su Riječani tek u posljednja dva kola, nakon napokon odigrane zaostale utakmice Dinamo – Varaždin, zapravo osjetili onaj pravi, teški pritisak koji sa sobom nosi jurnjava prema naslovu. Jer, nakon Dinamove pobjede u toj zaostaloj utakmici, ljestvica je napokon dobila realni izgled i Plavi su vrućim dahom zapuhali za vrat vodećoj Rijeci, igrali su dan prije Riječana i privremeno, višesatno ili jednodnevno, preuzimanje vrha ljestvice, sad se pretvorilo u ono istinsko liderstvo. Nije lako igrati pod pritiskom, Rijeka je to sad najbolje osjetila i Dinamo je trenutačno, ne samo bodovno, nego i zbog svoga iskustva i navike igranja pod takvim pritiskom, u prednosti uoči završnice sezone.

Lokomotiva je odigrala veliku, veliku utakmicu, trener Silvijo Čabraja mora biti ponosan na svoje dečke. Ni izostanak trojice važnih igrača nije poremetio ravnotežu u sjajno izbalansiranoj i uigranoj momčadi s Kajzerice. Ovaj je put iskočio dvostruki strijelac Marin Šotiček, uz bok mu je bio i Robert Mudražija, međutim nije bilo slaboga mjesta kod Lokosa. I to je najveći Čabrajin uspjeh, stvorio je momčad koja "izbacuje" kvalitetne pojedince, ne ovisi o jednom igraču i njegovu raspoloženju, nego je baš suprotno. A to je u nogometu najteže napraviti, to je najteža trenerska zadaća. Koju je Čabraja uspješno apsolvirao i njegov rad, utemeljen na vjeri u mlade igrače, mora biti uzor svim trenerima u Hrvatskoj.

Lokosi su, eto, ostali u ravnopravnoj utrci s Osijekom za četvrto mjesto i plasman u Europu. Kakav je samo vikend pred nama – u subotu će, naime, Osijek ugostiti Lokomotivu, a u nedjelju je Rijeka domaćin Dinamu! Mnogo će toga biti jasnije za sedam dana, ali iskustvo nam govori da ništa još neće biti gotovo. Nakon ta dva izravna derbija, ostat će do kraja još tri kola. U kojima ima "plutajućih mina"...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 06:02