VLADO KOS Cropix
PET PREDSTAVNIKA U OSIJEKU

Srbić, Zelčić i Zwicker borit će se za medalje na finalu Svjetskog kupa u gimnastici

Njihove reprezentativne kolege Benović i Korent nastup na Gradskom vrtu izborile su ranije
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 09. lipanj 2023. 20:09

Hrvatska će imati ukupno pet finalista na 14. izdanju Svjetskog kupa u gimnastici - Tin Srbić na preči te Tina Zelčić i Christina Zwicker na gredi izborili su nedjeljna finala i tako se priključili sutrašnjim finalistima u Gradskom vrtu, Aurelu Benoviću (parter) i Tijani Korent (preskok).

Aktualno olimpijsko srebro i novopečeni prvak Europe na preči danas je zauzeo 2. mjesto kvalifikacija, točnije podijelio ga s još dvojicom prečaša, Ukrajincem Illiom Kovtunom i Izraelcem Alexanderom Myakininim (svi ista startna ocjena 5.7 i ista završna 13.950). I prvoplasirani, svjetski prvak iz 2019., Brazilac Arthur Mariano dobio je također 13.950, ali zbog manje polazne ocjene (5.6) bio je ispred ovog trojca.

image
VLADO KOS Cropix

„Novo finale za mene u Osijeku. Od osam nastupa, imam sedam finala. Ovo mi je sedmo u nizu. Drago mi je da sam izborio finale, jer ipak je kraj ovog prvog dijela sezone, osjećam umor u tijelu, ne u glavi. Napravio sam stvarno jednu dobru vježbu u kvalifikacijama, ne onako kako ja mogu, nije najbolje, ali kako mi kažemo - kvalifikacijska vježba. Prošao sam u finale i to je najbitnije. Išao sam već danas jaču vježbu, s elementom Stalder-Rybalko koji inače radim samo u finalima i to samo u finalima najvećih natjecanja, olimpijskim, svjetskim, europskim, ali sam baš htio ovdje isprobati ga da vidim kako ću izdržati tu tremu i adrenalin jer je to dosta precizan element i dobro je prošlo. Ostatak vježbe je bilo malo stisnuto, znam da to mogu puno bolje i opuštenije i to ću pokušati napraviti u finalu“, najavio je Tin Srbić.

Hrvatska je u Osijeku došla do čak 446. finala na Svjetskom kupu u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici (muški 307, žene 139). Tinu Srbiću će pak nedjeljno finale biti 29. na SK u karijeri.

„U finalu idem još jaču vježbu, na ovo od danas ubacit ću još element Kolman koji je još uvijek novi element. Idem u finalu sve što znam i nadam se da ću svima koji će doći gledati finala pružiti gimnastički spektakl“, poručio je Tin koji će braniti dvostruko uzastopno zlato na preči, a u svojoj kolekciji ima ih čak 4 iz Osijeka (2017., 2018., 2021. i 2022.)

image
VLADO KOS Cropix

Još dvije članice njegovog kluba ZTD Hrvatski sokol u nedjelju će se boriti u finalu. Tina Zelčić koja je danas dobila najbolju ocjenu kvalifikacija grede 12.866 (start 4.6) i trećeplasirana Christina Zwicker (12.700; start 4.6).

„Presretna sam, ušla sam u finale kao prva. Oduvijek mi je bio san ući u finale Osijeka i nastupati pred domaćom publikom i to se ovaj put ostvarilo. Jedva čekam nedjelju i nadam se da će nas ljudi doći podržati u što većem broju“, poželjela je Tina Zelčić koja je prije dva tjedna na SK u Varni osvojila svoju prvu medalju, srebro na gredi.

„Pokazala sam danas da Varna nije bila slučajna“, rekla je Tina uoči svog 5. finala u karijeri.

„Dobila sam visoku ocjenu, ali vježba je bila lijepa, čista, iako mogu i bolje. Prošle godine zbog operacije nisam bila u Osijeku, ali prije dvije godine sam bila u finalu grede ovdje i to mi je bilo jedno od najdražih natjecanja u životu i jedna od dražih izvedbi. Nadam se da će kao i uvijek u Osijeku i ovoga vikenda dvorana biti puna, jer to nam svima puno znači. Preponosna sam što ću biti u finalu zajedno s klupskom kolegicom Tinom. Prije 5 godina ovdje smo imali svoj prvi veliki nastup, prvo veliko seniorsko natjecanje i evo nas sada pet godina kasnije zajedno u finalu. Jedva čekam nedjelju“, rekla je Christina Zwicker nakon što je osigurala svoje 9. finale SK.

image
VLADO KOS Cropix

Aurel Benović koji je jučer izborio finale partera, danas to nije uspio i na preskoku. Zauzeo je 11. mjesto i 3. je rezerva za nedjeljno finale ove sprave nakon što je s odličnim prvim skokom i padom na drugom ocijenjen sa 13.650 (14.300 i 13.000).

„S obzirom da sam danas imao nešto više problema s ozljedom zgloba, zadovoljan sam kako sam odradio svoja dva skoka. Prvi sam napravio odlično, u drugom je falilo malo sreće. Na žalost, pao sam ga. Ništa, okrećem se sutrašnjem finalu na parteru gdje se nadam da ću biti u borbi za medalju. Ovim putem pozivam sve zaljubljenike u gimnastiku da nam se pridruže sutra i preksutra u Gradskom vrtu i podrže sve naše reprezentativce“, rekao je Aurel Benović.

Sutrašnji prvi finalni dan starta od 14.50 sati, a Hrvatska će u lovu na medalje imati Aurela Benovića na tlu i Tijanu Korent na preskoku.

Linker
27. travanj 2024 00:25