Na fotografiji: Senghak Kim (KOR) - Ivan Lizatović (HRV)

 DAMIR KRAJAC Cropix
GRAND PRIX ZAGREB OPEN

Kubanci u Poreču bruse najboljih osam Hrvata za Arenu, očekuje se 550 hrvačica i hrvača iz cijele Europe

‘U našoj reprezentaciji svaki hrvač za medalju. Počevši od Lizatovića‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. travanj 2023. 15:49

Početkom veljače je Zagreb bio domaćinom iznimno jakog hrvačkog turnira, Grand Prix Zagreb Open koji je okupio doslovno neke od najboljih hrvača na svijetu ovog trenutka. No, Zagreb i hrvačka Hrvatska idu i dalje i više i jače.

Naime, tjedan i pol dana nas samo dijeli od početka seniorskog Europskog prvenstva u hrvanju koje će es održati od 17. do 23. ovog mjeseca. Posebnost ovog EP je što će se nadmetanje održati u Areni Zagreb, velebnom i modernom zadnju kakvo inače nije baš uvijek i posvuda uobičajeno za hrvanje i europska prvenstva. Nismo rekli, daleko od toga, da su hrvačka EP u malenim dvoranama, međutim nije baš svakogodišnja pojava ni ulazak u zdanje tipa Arene na Laništu. U Zagrebu se očekuje nastup oko 550 hrvačica i hrvača iz cijele Europe, ukupno oko 1000 akreditiranih osoba, dok je dolazak najavilo i oko 30 novinara iz 20-ak europskih država. To su za hrvanje i više no pristojne brojke. Dan uoči početka natjecanja, u Zagrebu će se održati i Kongres Europskog hrvačkog saveza.

image

Zagreb, 030223.
Dom sportova, dvorana 2.
Turnir u hrvanju Zagreb Open Ranking Series, finale treceg dana.
Na fotografiji: GR - 77 kg, (IRI) Amin Yavar KAVIYANINEJAD - (CRO) Antonio KAMENJASEVIC.
Foto: Damir Krajac/CROPIX

DAMIR KRAJAC Cropix

Hrvatske obje reprezentacije (muška i ženska) su u pripremama. Točnije, žene će početi sa završnim pripremama za koji dan u Gospiću, dok su dečki još od 26. ožujka u Poreču i ondje će biti sve 15. travnja, te polaska u Zagreb. Poreč međutim nije trenutačno samo naše nacionalno hrvačko središte, već pravi međunarodni kamp u kojem borave...

- Došla nam je kubanska reprezentacija, nakon Rusije jedna od najtrofejnijih reprezentacija na svijetu. S njima je i olimpijski pobjednik iz Tokija, Luis Orta (do 60 kg). Oni su nam sjajni sparing partneri - iz Poreča će Toni Đok, trener u stožeru naše hrvačke reprezentacije. No, nije to ni izdaleka sve.

- Uz nas i Kubance tu su također reprezentacije Bugarske, Srbije, Rumunjske, Češke, Čilea i Italije. Dosta imamo i više nego odgovarajuće sparing-partnere svih 20-ak dana priprema u Poreču. Izbornik Igor Petrenko je složio raspored priprema, sve se odvija po planu.

Za slabije upućene u hrvačku scenu, Igor Petrenko (55) je bjeloruski vrhunski bivši hrvač - sudjelovao na OI u Atlanti 1996. i Sydneyu 2000. - koji je već godinama hrvatski izbornik.

- Tijekom sljedećeg tjedna će izbornik Petrenko objaviti popis hrvatskih reprezentativaca za EP u Zagrebu. Ondje će osam hrvača, ali pričekajmo popis najvjerojatnije sljedeći utorak i tu posljednju riječ ima izbornik Petrenko. Jasno, ima nas ovdje više jer su tu kao dio momčadi i Vjekoslav Luburić, Kristijan Lukač, od četvrtka nam se pridružuju baš i devetorica juniora pod vodstvom Nevena Žugaja. Dakle, sve je u pogonu i na raspolaganju seniorskoj momčadi, cijela juniorska reprezentacija plus inozemni sparing-partneri, uvjeti sjajni. Imamo sve u hotelu Dijamant u Poreču, naš uobičajen trening-kamp.

Uvjeti sjajni, baš kao i zdravstveno stanje... Kakva je forma?

- Ostajem pri svojem stavu koji nije bez pokrića, a to je da je u našoj reprezentaciji svaki hrvač za medalju. Počevši od Lizatovića u kategoriji do 63 pa dalje. U svakoj kategoriji možemo očekivati dobar rezultat. Nezahvalno bi bio dalje izdvajati bilo koga jer svi su vrijedni i svatko je u svojoj kategoriji konkurentan. Mislim da je i izbornik zadovoljan, ali je opet na samom Prvenstvu takva konkurencija da je nezahvalno očekivati, najavljivati išta. Zato jer možeš naletjeti u 1. kolu na lidera i ispadneš. U hrvanju, u svakoj kategoriji je uvijek doslovno 8-10 boraca koji su kvalitete takve da svaki od njih može biti prvak Europe. Ovisno tko će imati bolji dan. Sad, hoće li vam za zlato biti potrebno "skinuti" jednog ili dva lidera ili će te ih imati 4 čak... to ovisi o ždrijebu. Recimo, Antonio Kamenjašević je nedavno jedan turnir odradio na kojem je imao više hrvača s jačim rankingom nego što će ih imati sada na Europskom prvenstvu. Imao je ubitačan ždrijeb. Pobijedio je prvaka svijeta, Mađara Levaija, ali je na kraju ostao bez medalja iako je odradio turnir fenomenalno. To je hrvanje. Mi smo toga svjesni i zato smo oprezni s izjavama. Imali smo kontrolni turnir u Danskoj, posljednji uoči Zagreba gdje je Kamenjašević ušao u finale. Imao je 6 borbi i 5 pobjeda. Ivan Lizatović je imao 5 borbi i 4 pobjede. Dakle, njih dvojica su odradili vrhunski. Huklek je imao malo teži ždrijeb, ali evo baš njegov slučaj potvrđuje snagu hrvanja. Izgubio je od prvaka Europe koji je pak poražen već u sljedećem kolu. Kod nas je uvijek "veselo" - iz Poreča će trener u reprezentaciji, Anton Đok.

Najvjerojatniji sastav Hrvatske za EP (muški, grčko-rimski)

Do 60 kg: Mihael Bešenić

Do 63 kg: Ivan Lizatović

Do 67 kg: Luka Ivančić

Do 72 kg: Pavel Puklavec

Do 77 kg: Antonio Kamenjašević

Do 82 kg: Božo Starčević ili Filip Šačić

Do 87 kg: Ivan Huklek

Do 97 kg: Filip Smetko

Rusi i Bjelorusi se vraćaju i u hrvanje

Međunarodni hrvački savez ili United World Wrestling (UWW) nova je u nizu sportskih organizacija koja slijedi posljednju smjernicu MOO glede povratka sportašica i sportaša iz Rusije i Bjelorusije na međunarodna natjecanja. Dakako, pod jednim preduvjetom - kao neutralni predstavnici, dakle bez zastave, grba, himne... Ujedno, još uvijek ostaje i preporuka da nema organizacije međunarodnih sportskih natjecanja, pa tako ni hrvanja, na tlu Rusije i Bjelorusije. (dba)

Linker
02. svibanj 2024 11:28