Sara Šulekić

 SLOBODAN KADIĆ/HGS
POLUVRIJEME PREMA PARIZU

Sara Šulekić je najugodnije iznenađenje hrvatske gimnastike, Osječaninu trebaju dva savršena izdanja

Ništa još nije izgubljeno i nije nemoguće da će se ipak još netko pridružiti Tinu Srbiću
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. veljača 2024. 10:39

Zaključena su prva dva turnira Svjetskog kupa u gimnastici, a samim time i prva polovica završnih kvalifikacija za Olimpijske igre. S turnira u Kairu, Cottbusu, Bakuu i Dohi uzimat će se u obzir tri najbolja rezultata i kad se podvuče crta, po dvoje najboljih sa svake sprave, ne računajući one koji su već ranije osigurali OI, izborit će nastup u Parizu ovo ljeto.

Kako na polovici kvalifikacija stoje hrvatski predstavnici? Nadali smo se da ćemo na “poluvremenu”, nakon Kaira i Cottbusa, imati možda nekog izrazitijeg kandidata za plasman na Igre, ali trenutno nitko nije na pozicijama koje vode u Pariz. No isto tako, ništa još nije izgubljeno i nije nemoguće da će se na kraju priče ipak još netko pridružiti Tinu Srbiću koji je svoju kartu za francusku prijestolnicu ugrabio na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu.

Pisali smo prije početka Svjetskog kupa kako na papiru najbolje izgled ima Aurel Benović (23) na parteru. U toj se disciplini put dosta pročistio jer je većina parteraša iz svjetskog vrha već osigurala OI. Zasad, međutim, ne možemo reći da je Osječanin iskoristio šansu jer je u Kairu bio tek 16. u kvalifikacijama, a u Cottbusu je završio na osmom mjestu u finalu, odnosno na petom među lovcima na Pariz.

Nema odustajanja do kraja

Korejac Ryu Sunghyun, četvrti s prošlih Igara u Tokiju, najbolje je iskoristio uvodna dva turnira i skupio maksimalnih 60 bodova. Benović je trenutno na osmom mjestu, odnosno na sedmom ako “izbrišemo” drugog Korejca Kima Hansola s obzirom na to da na svakoj spravi samo po jedan gimnastičar iz iste države može izboriti OI. Dobra je ipak vijest da razlike nisu velike, pa je Aurelu svakako dohvatljivo drugo mjesto. No Kairo mu mora ostati najslabiji nastup, onaj koji će se brisati iz ukupnog zbroja, a na preostala dva turnira mora biti na najvišoj razini, što znači u samom vrhu poretka među kandidatima za Pariz.

image

Aurel Benović

IVAN PERIĆ/Cropix

Benović je zbog frakture metatarzalne kosti u desnom stopalu dugo pauzirao, morao je propustiti i SP u Antwerpenu, tako da je razumljivo da još uvijek hvata ritam, ali više nema prostora za slabe dane želi li otići na svoje prve Olimpijske igre.

- Energija olimpijskih igara i želja da odem tamo me nose. Neću odustati, nego ću se boriti do samog kraja zato što sam svjestan i znam da, ako odradim svoju prosječnu vježbu, mogu biti bolji od svih. Okrećem se Svjetskom kupu u Bakuu gdje se nadam ulasku u finale. Imam desetak dana da utreniram i popravim neke elemente i greškice, te da se pokušam psihički smiriti i ustabiliti kako bih dalje mogao odrađivati natjecanja kako treba - poručio je Aurel.

Put se jako pročistio

Naš srebrni olimpijac iz Pekinga, 37-godišnji Filip Ude, slabim nastupom i tek 36. mjestom u Cottbusu značajno si je otežao ionako tešku zadaću. Konkurencija na konju s hvataljkama je trenutno najjača, tu je najviše gimnastičara iz samog svjetskog vrha koji još nisu u kvoti za OI, tako da je Udeu put doista trnovit. I on je, kao i Benović, trenutno na osmom mjestu (odnosno sedmom ako izbacimo jednog Kazahstanca), ali njegov je bodovni zaostatak za drugim mjestom puno veći, što mu ne ostavlja prevelike šanse. Na iduća dva turnira će morati briljirati, ali i dočekati kiks suparnika, kako bi ugledao Pariz.

Najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela kvalifikacija je 18-godišnja Sara Šulekić koja trenutno drži peto mjesto na dvovisinskim ručama. Sara se možda malo provukla ispod radara jer ni u Kairu ni u Cottbusu nije bila u finalu. No, slično kao i na muškom parteru, ovdje se put jako pročistio, odnosno većina djevojaka koje su u Egiptu i Njemačkoj bile ispred Sare već je ranije osigurala nastup na OI, tako da naša gimnastičarka u poretku za Pariz stoji vrlo dobro.

Nije joj daleko drugo mjesto, tako da nekadašnja europska juniorska doprvakinja ima pravo sanjati. Ostane li koncentrirana i posluži li je sreća u obliku kiksa poneke konkurentice, olimpijski krugovi joj neće biti neuhvatljivi.

Korent i Đerek daleko

Slično možemo reći i za njezinu klupsku kolegicu Tinu Zelčić (21) koja je osma na gredi, s time da su ispred nje dvije Belgijanke i dvije Tajvanke. Tina je u Kairu bila 27., ali je u Cottbusu bila na znatno višoj razini i završila na 12. mjestu, odnosno na šestom među kandidatkinjama za OI. Njezin “minus” za drugim mjestom u ukupnom poretku nije malen, ali i ona se može nadati.

Šanse Tijane Korent na preskoku i naše dvostruke olimpijke Ane Đerek na parteru svedene su na minimum. Konkurencija na preskoku je iznimno jaka i Tijani je jako teško probiti se u vrh, dok Ana nakon dviju ozbiljnih ozljeda i godinu i pol dana bez natjecanja još uvijek ne može uhvatiti svoje nekadašnje izvedbe i ocjene.

TRENUTNI POREDAK

Parter (m)

1. Ryu Sunghyun (Kor) 60

2. Kim Hansol (Kor) 37

3. Benjamin Osberger (Fra) 34

4. Diorges Escobar (Kol) 25

5. Clay Mason Stephens (Aus) 24

6. Jahor Šaramkov (Blr) 20

6. Eddie Penev (Bug) 20

8. AUREL BENOVIĆ (Hrv) 19

Konj s hvataljkama (m)

1. Ahmad Abu Al Soud (Jor) 55

2. Nariman Kurbanov (Kaz) 46

3. Woong Hur (Kor) 45

4. Benjamin Osberger (Fra) 32

5. Zeinola Idrisov (Kaz) 30

6. Matvei Petrov (Alb) 24

7. Gagik Hačikjan (Arm) 16

8. FILIP UDE (Hrv) 14

Preskok (m)

1. Mahdi Olfati (Irn) 50

2. James Bacueti (Aus) 41

3. Hai Khang Trinh (Vij) 34

4. Jacob Karlsen (Nor) 32

5. Wai-Hung Shek (HKG) 30

6. Omar Mohamed (Egi) 22

7. Jahor Šaramkov (Blr) 20

8. Wei-Sheng Tseng (Taj) 18

9. Dimitar Dimitrov (Bug) 14

10. AUREL BENOVIĆ (Hrv) 12

Dvovisinke ruče (ž)

1. Georgia-Rose Brown (NZ) 50

2. Nathalie Westlund (Šve) 37

3. Alena Citavec (Blr) 30

4. Vanesa Mašova (Češ) 28

5. SARA ŠULEKIĆ (Hrv) 26

6. Maellyse Brassart (Bel) 25

7. Levi Ruivivar (Fil) 24

8. Laura Casabuena (Špa) 22

Greda (ž)

1. Nina Derwael (Bel) 60

2. Erika Pinxten (Bel) 45

3. Jennifer Williams (Šve) 41

4. Jelizaveta Hubareva (Ukr) 28

5. Hua-Tien Ting (Taj) 24

6. Pin-Ju Lai (Taj) 20

7. Laura Casabuena (Špa) 18

8. TINA ZELČIĆ (Hrv) 14

8. Son Hyang Kim (S. Kor) 14

Preskok (Ž)

1. Chank Ok An (S. Kor) 60

2. Valentina Georgieva (Bug) 50

3. Alice Vlkova (Češ) 30

4. Karla Navas (Pan) 27

5. Oksana Čusovitina (Uzb) 24

6. Laia Font (Špa) 23

7. Camille Rasmussen (Dan) 22

...

14. TIJANA KORENT (Hrv) 6

Parter (ž)

1. Charlize Mörz (Aut) 50

2. Emma Malabuyo (Fil) 44

3. Erika Pinxten (Bel) 36

4. Jana Mahmoud (Egi) 32

5. Laura Casabuena (Špa) 25

5. Sevgi Kayisoglu (Tur) 25

7. Jennifer Williams (Šve) 24

.....

16. ANA ĐEREK (Hrv) 5

Linker
26. travanj 2024 16:21