VOJKO BASIC Cropix
ZVIJEZDE U IZLOGU

Prodajom Vatrenih Dinamo gubi status izrazitog favorita HNL-a: Zamislite da City ostane bez Haalanda, Silve...

Ako najbolji igrači doista i odu ovog ljeta, pod veliki upitnik dolazi plava dominacija
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. lipanj 2023. 21:09

Dinamo je prošle sezone ostao bez dva krucijalna igrača, dvije klupske legende. Otišli su najbolji strijelac u povijesti kad se radi o europskim natjecanjima i najbolji golgeter posljednjih sezona Mislav Oršić, te najtrofejniji igrač, vođa, lider, kapetan Arijan Ademi. Da bilo koji klub napuste igrači koji su nositelji, ali i oni koji svojom prisutnošću u svlačionici predstavljaju mnogo više od same igračke kvalitete, bilo bi problema za momčad. Ne može se preko noći nadoknaditi izostanak takvih klasa. Recimo, Mislav Oršić, koji je otišao zimus, na kraju je sezone podijelio drugo mjesto najboljih klupskih strijelaca s Lukom Ivanušecom, ukupno je postigao 13 pogodaka, 8 u HNL-u, 3 u kvalifikacijama za Ligu prvaka, 2 u Ligi prvaka. A nije ga bilo pola sezone....

Međutim, bez obzira na odlazak tog dragocjenog dvojca, Oršića i Ademija, Dinamo je uvjerljivo osvojio naslov prvaka Hrvatske. Kad je domaće dvorište u pitanju, “dva igrača malo jača” nisu nedostajala. Sad, pred početak nove sezone, u eteru se gotovo svakodnevno vrti priča o mogućim izlaznim transferima četvorice najvećih asova, četvorice hrvatskih reprezentativaca, Dominika Livakovića, Josipa Šutala, Luke Ivanušeca i Brune Petkovića.

Odlazak zvijezda

Bi li Modri mogli preživjeti da se zaista dogodi, da se tako poklope stvari pa da oni svi napuste Maksimir? Pod “preživjeti” mislimo na novo osvajanje naslova prvaka Hrvatske. Bi li Dinamo i dalje bio najveći favorit za titulu u HNL-u? Jer, kad bi ova četvorka u ljetnom mercatu napustila svlačionicu ispod južne tribine, to bi značilo da je Dinamo u nešto više od pola godine ostao bez šest svojih najvećih zvijezda, Oršića, Ademija, Livakovića, Petkovića, Šutala i Ivanušeca! Dakle, bez više od pola momčadi, ali ne “obične momčadi”, već bez - najboljih! Zamislite, recimo, da novi osvajač Lige prvaka Manchester City ostane bez Diasa, Bernarda Silve, De Bruynea, Gündogana, Grealisha, Haalanda... Može Pep Guardiola biti najbolji trener na svijetu, ali kladili bi se da sljedeće sezone ne bi uzeo ni Premiership, ni Ligu prvaka.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Dominik Livaković je po nama bio najbolji vratar Svjetskog prvenstva u Kataru, svakako je među top čuvarima mreže na globusu. Josip Šutalo je također vrhunski vrijedan stoper, za kojeg su zainteresirani mnogi veliki europski klubovi. Bruno Petković je prošle sezone bio ukupno najbolji golgeter Modrih s 14 postignutih pogodaka, nadodao je i 9 asistencija.

‘Manjak’ golova i asistencija

Luka Ivanušec je, već smo napisali, dijelio drugo mjesto s ukupno 13 pogodaka, uz 5 asistencija, s tim da je bio najbolji Dinamov HNL strijelac s 12 pogodaka... Matematika je egzaktna, ne može te prevariti. Da izlazne transfere ostvare Petković i Ivanušec, uz dodatak Oršića koji je otišao zimus, Modri bi u nekoliko mjeseci “izgubili” 40 pogodaka i 21 asistenciju!? Toliko je prošle sezone u napadačkom dijelu doprinio taj trojac.

Pa, da se sad onda vratimo na ono pitanje - bi li Dinamo bio favorit za osvajanje naslova prvaka Hrvatske iduće sezone ako ostane bez ove reprezentativne četvorke’? Da se ne razbacujemo samo našim dojmovima, idemo se opet malo uhvatiti brojki i notornog Transfermarkta. Dinamo po tom izvoru ukupno vrijedi nešto više od 98 milijuna eura. Hajduk, za kojeg se logično pretpostavlja da će biti najveći suparnik Modrima u trci za titulom, vrijedi nešto manje od 50 milijuna eura. Četvorica Dinamovih zvijezda o kojima je riječ vrijede 47 milijuna eura (Šutalo 18, Ivanušec i Livaković 12, Petković 5). Ako se od ukupne vrijednosti Modrih oduzme tih 47 milijuna eura, onda dolazimo do vrijednosti maksimirske momčadi od 51 milijun eura.

Dakle, u slučaju njihovog napuštanja plavog doma, Dinamo i Hajduk se praktički izjednačuju po vrijednostima momčadi, što bi značilo da nakon dugog niza godina Modri više ne bi bili izraziti favoriti za osvajanje naslova prvaka, dapače, kad se radi o vrijednostima igrača, Hajduk bi bio u egalu. Dinamo će se, ako stvarno odu četvorica asova, morati bitno pojačati u ljetnom mercatu ako želi biti opet suvereni favorit broj 1. Bez investicija u nova kvalitetna lica to sigurno više neće biti. Barem ne u omjeru u kojem je bio do sada.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. svibanj 2024 10:18