Ljubo Puljić

 Privatna Arhiva
SLUŽBENO POTVRĐENO

Gotovo je! Bayern kupio jednog od najvećih hrvatskih talenata: Otkrivamo detalje unosnog transfera

Postao je najskuplje transferirani hrvatski igrač do 16 godina, sad ga čeka veliki izazov
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 31. svibanj 2023. 14:14

Njemački velikan Bayern službeno je u srijedu potvrdio transfer Ljube Puljića, za kojeg će naš prvoligaš Osijek sa svim bonusima inkasirati 2,8 milijuna eura. Reprezentativac Hrvatske u kategoriji U-17, službeno je postao igrač najboljeg njemačkog kluba u povijesti na svoj 16. rođendan. U biti taj se datum, 31. svibnja, i čekao kako bi službeno bilo objavljeno ono što se znalo već neko vrijeme, ali zbog Puljićeve dobi nije moglo biti službeno provedeno.

Sada, kada je ovaj mladić rođen u Vinkovcima 2007. godine, napunio 16 godina više nije bilo zapreka za službenu potvrdu transfera mladića kojemu se prognozira velika karijera. Naime, brojni stručnjaci ovog 16-godišnjeg stopera, koji je nakon matične Cibalije u posljednjih pet i pol godina nogometno stasavao u Gradskom vrtu, smatraju jednim od najperspektivnijih svjetskih igrača u svojoj dobi, pa ne čudi da je bio na radaru brojnih velikana. U Osijeku je u protekloj sezoni bio standardni član prvog sastava kadeta koji su s 22 pobjede, 3 remija i samo jednim porazom osvojili naslov prvaka Hrvatske, pri čemu su u 26 utakmica primili svega 13 golova, uvjerljivo najmanje u ligi, gdje je on kao stoper dao značajan obol, a zabio je i dva gola. I izborniku U-17 reprezentacije Hrvatske Robertu Jarniju bio je jedan od najvažnijih igrača, pa je tako na nedavnom EP u Mađarskoj bio jedan od trojice naših igrača koji su u sve tri utakmice u skupini protiv Engleske, Švicarske i Nizozemske odigrali sve minute. Štoviše, Puljić je zabio i jedan od dva gola malih ‘‘vatrenih‘‘ na tom Euru, za remi i jedini bod protiv Nizozemske.

image

Ljubo Puljić i Halil Altıntop

Privatna arhiva

Još je zimus sportski direktor Osijeka Ivica Kulešević u jednom razgovoru za medije kazao kako za ovog tinejdžera vlada ogroman interes klubova iz Liga petice te da će ga Osijek teško zadržati. Barcelona, Bayer, Juventus i Borussia Dortmund bili su najuporniji, a u toj utakmici na kraju je pobjedu odnio bavarski klub, za koji su igrač, njegova obitelj i menadžer procijenili da je najbolji za njegov razvoj. Puljić je s Bayernom potpisao ugovor na 3+1 godinu, a priču je na kraju u ime njemačkog prvaka zgotovio Halil Altintop, bivši igrač nekoliko Bundesligaša i turske reprezentacije, koji je već tri godine dio stručnog kadra Bayernove Škole nogometa, a od ožujka ove godine i njezin sportski direktor.

Mladić iz Hrvatske bit će priključen Bayernovoj U-17 momčadi, gdje će ga dočekati dvije godine stariji sunarodnjak Lovro Zvonarek, kojeg je Bayern doveo iz Slaven Belupa za 1,8 milijuna eura. Inače, nakon što su u utorak na portalima objavljene prve informacije o ovom transferu, Puljićev profil na Transfermarktu u jednom je trenutku bio najposjećeniji od svih koji se na njemu nalaze. Navijači Osijeka tako su ostali bez prilike da ovog talentiranog mladića vide u bijelo-plavom dresu seniorske momčadi, kojoj bi sigurno već bio priključen i ovoga proljeća da je rođen nekoliko mjeseci ranije. Ovako će to ostati samo san.

image

Menadžer Ismet Dizdarević, Ljubo Puljić i Halil Altıntop

Privatna arhiva

Osijek je ostao bez mladića na kojem je mogao i trebao graditi budućnost, a onda vjerojatno i znatno više zaraditi, no nogometno tržište je surovo, veliki imaju moć da zagrabe kod malih, a takva je bila i ova ponuda koju Osijek očito nije mogao odbiti. Uostalom, Osijek je za veći iznos od ovoga do sada u svojoj povijesti prodao tek petoricu svojih seniora, Mirka Marića, Juricu Vranješa, Boška Šutala, Antu Majstorovića i Diona Drenu Belju. Puljić je ujedno i najskuplje transferirani hrvatski igrač do 16 godina.

- Ljubo je snažan branič s čvrstim pristupom. Ima odličan mentalitet i uvijek daje sve od sebe na terenu za svoju momčad. Osim toga, ima odličan karakter. Jako smo zadovoljni što je naš skautski tim oko planera momčadi Floriana Zahna uspio provesti ovu promjenu s velikom snagom i što se Ljubo seli u kampus - komentirao je Altintop, sportski direktor FC Bayern Campusa.

Linker
22. travanj 2024 09:31