TOM DUBRAVEC/CROPIX
ODLUKA U ČETVRTAK

Rasplet skupine: Hrvatskoj dovoljan i bod s Belgijom za osminu finala, ali može dalje čak i ako izgubi!

Trenutno smo prvi u skupini, evo nam što nam u zadnjem kolu treba da bismo tu i ostali...
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. studeni 2022. 19:15

Hrvatska u četvrtak ima jasan zadatak - ne izgubi li utakmicu od Belgije, plasirat će se u osminu finala Svjetskog prvenstva. I jedan bod bit će dovoljan Vatrenima barem za drugo mjesto, Belgija i Kanada u takvom raspletu sigurno ostaju iza nje.

Osvoji li Hrvatska u posljednjem kolu više bodova od Maroka protiv Kanade, ostat će prva na ljestvici, ali na toj poziciji može ostati i ako ostvari isti rezultat kao i Maroko, remi ili pobjedu. Na Svjetskom prvenstvu ukupna gol-razlika ključni je faktor pri određivanju plasmana u skupini u slučaju da reprezentacije imaju isti broj bodova.

A Hrvatska bolje stoji od Maroka, ima 4:1 u odnosu na marokanskih 2:0 (nakon ukupne gol-razlike sljedeći je kriterij broj postignutih pogodaka). Dakle, završe li obje utakmice 3. kola u skupini E remijem, Hrvatska će biti prva, Maroko drugi.

Kanada je ispala nakon samo dva kola, ali još može pomoći Hrvatskoj. Ako Kanađani svladaju Marokance, Hrvatska može i s porazom proći među 16. Prva bi u tom slučaju bila Belgija, a Hrvatskoj i Maroku bi s četiri osvojena boda presuđivala ukupna gol-razlika.

Bude li, primjerice, ona potpuno izjednačena, budući da su Hrvatska i Maroko odigrali 0:0, presuđivao bi fair-play, odnosno manje dobivenih crvenih i žutih kartona. I Hrvatska i Maroko zasad imaju dva negativna boda, a kad bi i tu bili izjednačeni, ždrijeb bi odlučio tko ide u nokaut fazu.

Obje utakmice 3. kola naše skupine igraju se u isto vrijeme, u četvrtak, 1. prosinca, s početkom u 16 sati.

Standings provided by Sofascore

U našem Mundocastu odmah nakon utakmice između Hrvatske i Kanade je gostovao Ilija Lončarević i donio prvu analizu meča. Uz neupitne heroje, Kramarića i Livaju, jednog je Vatrenog Lončarević proglasio najboljim na svijetu na svojoj poziciji. O kome se radi, ali i cijelu ostalu analizu pogledajte u Mundocastu:

Linker
24. travanj 2024 04:57